Page 59 - 882935_ATC_Podr_POLSKI_Kl-1_Cz_3
P. 59

Hodowla rzeżuchy





                                                                 Przygotuj: 3 pojemniki,

                                                                 watę, nasiona rzeżuchy,

                                                                 etykiety.





                                                                 Do każdego pojemnika

                                                                 wyłożonego watą wsyp

                                                                 nasiona rzeżuchy. Do

                                                                 wszystkich pojemników

                                                                 wlej wodę. Ustaw

                                                                 pojemniki na parapecie.

                                                                 Postępuj zgodnie

                                                                 z instrukcją.






                                                                Obserwuj, co się wydarzy.







        1.  Załóż hodowlę rzeżuchy. Sprawdź, jak wpływają na nią woda i słońce. Jak myślisz, co się wydarzy? Załóż dziennik
           hodowli i notuj w nim swoje obserwacje.




             Dlaczego warto jeść kiełki?



              Kiełki są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Podnoszą
              odporność organizmu. Można je w łatwy sposób hodować w domu.

              W mojej restauracji często używam kiełków rzodkiewki, rzeżuchy lub brokuła.
              Robię z nimi sałatki, dodaję je do potraw smażonych lub układam na talerzu jako
              ozdobę. To też smaczny i zdrowy dodatek do kanapek.




              2.  Do czego kucharze używają kiełków roślin jadalnych?

                                                                                        Ogródek na parapecie  57
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64