Page 48 - 883825_ATC_Cwicz_POL_Kl-3_Cz_1
P. 48

1.  Połącz warzywa, owoce i zboża ze zdjęciami przedstawiającymi sposoby ich przechowywania.















































            suszenie                przetwory                   chłodnie                      silosy




       2.  Przeczytaj przepis na kiszoną kapustę. Podkreśl w nim przymiotniki.

          Kiszona kapusta


          Przygotuj dużą główkę białej kapusty,

          marchewkę i sól. Z kapusty usuń twardy                                                                             jeżynyżyrandolgdyżponieważtakżełyżkadużyróżateżostrożnieróżne
          głąb. Pokrój ją w cienkie paski. Marchewkę

          zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż

          kapustę i marchewkę do dużego pojemnika.

          Dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Ugniataj

          całość drewnianą łyżką, aż puści sok. Przykryj

          i odstaw na dwa tygodnie. Po tym czasie

          kiszona kapusta jest gotowa do zjedzenia.



        46  W spiżarni                                                                       czytanie, przymiotniki
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53