Page 48 - 883825_ATC_Cwicz_POL_Kl-3_Cz_1
P. 48
1. Połącz warzywa, owoce i zboża ze zdjęciami przedstawiającymi sposoby ich przechowywania.
suszenie przetwory chłodnie silosy
2. Przeczytaj przepis na kiszoną kapustę. Podkreśl w nim przymiotniki.
Kiszona kapusta
Przygotuj dużą główkę białej kapusty,
marchewkę i sól. Z kapusty usuń twardy jeżynyżyrandolgdyżponieważtakżełyżkadużyróżateżostrożnieróżne
głąb. Pokrój ją w cienkie paski. Marchewkę
zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż
kapustę i marchewkę do dużego pojemnika.
Dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Ugniataj
całość drewnianą łyżką, aż puści sok. Przykryj
i odstaw na dwa tygodnie. Po tym czasie
kiszona kapusta jest gotowa do zjedzenia.
46 W spiżarni czytanie, przymiotniki