Page 27 - 883809_ATC_Podr_MAT_Kl-3_cz_1_
P. 27
1. Przeczytaj przepisy i odpowiedz na pytania.
Zakwas z buraków
• 1 kg obranych buraków
• 8 ząbków czosnku
• 6 liści laurowych
• 8 ziaren ziela angielskiego
• 25 ziaren czarnego pieprzu
• 2 łyżeczki soli
• 1 i pół litra wody
Kucharka przygotowuje zakwas z 3 kilogramów buraków.
1. Umyła i wysuszyła 3 duże słoje. Do każdego słoja włożyła 1 kg buraków.
Ile potrzebuje liści laurowych, a ile ziaren ziela angielskiego?
2. Ile wody powinna użyć do zrobienia trzech porcji zakwasu?
3. Łyżeczka soli waży 7 g. Ile gramów soli wykorzysta kucharka
do zrobienia zakwasu?
Kapusta kiszona 1. Mama Antka zakisiła 10 kg
kapusty, a babcia 5 kg
10 kg kapusty kapusty. Ile soli użyła mama,
a ile babcia?
200 g soli 2. Ile marchwi potrzebują
pół kg marchwi mama i babcia razem?
3. Mama przełożyła kapustę do
Mama i babcia 6 słoików o pojemności 1 l.
Antka przygotowują Ile słoików o pojemności 1 l
kapustę kiszoną. potrzebuje babcia?
W spiżarni 25