Page 27 - 883809_ATC_Podr_MAT_Kl-3_cz_1_
P. 27

1.  Przeczytaj przepisy i odpowiedz na pytania.





          Zakwas z buraków

          • 1 kg obranych buraków

          • 8 ząbków czosnku

          • 6 liści laurowych

          • 8 ziaren ziela angielskiego

          • 25 ziaren czarnego pieprzu

          • 2 łyżeczki soli
          • 1 i pół litra wody



        Kucharka przygotowuje zakwas z 3 kilogramów buraków.

        1. Umyła i wysuszyła 3 duże słoje. Do każdego słoja włożyła 1 kg buraków.

           Ile potrzebuje liści laurowych, a ile ziaren ziela angielskiego?

        2. Ile wody powinna użyć do zrobienia trzech porcji zakwasu?


        3. Łyżeczka soli waży 7 g. Ile gramów soli wykorzysta kucharka

           do zrobienia zakwasu?








                Kapusta kiszona                             1. Mama Antka zakisiła 10 kg
                                                               kapusty, a babcia 5 kg
                10 kg kapusty                                  kapusty. Ile soli użyła mama,


                                                               a ile babcia?
                200 g soli                                  2. Ile marchwi potrzebują


                pół kg marchwi                                 mama i babcia razem?

                                                            3. Mama przełożyła kapustę do
                Mama i babcia                                  6 słoików o pojemności 1 l.

                Antka przygotowują                             Ile słoików o pojemności 1 l

                kapustę kiszoną.                               potrzebuje babcia?






                                                                                                  W spiżarni  25
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32