Page 11 - cwiczenia chemia 7
P. 11
3 3 Na poniższym zdjęciu przedstawiony jest przynajmniej jeden przykład reakcji
chemicznej i przynajmniej jeden przykład zjawiska fi zycznego. Wymień te
przykłady.
a) reakcja chemiczna
b) zjawisko fi zyczne
4 4 Podkreśl na zielono fragmenty tekstu opisujące reakcję chemiczną, a na
niebiesko – fragmenty opisujące zjawisko fi zyczne.
Ciasto jogurtowo-truskawkowe z pierzynką z karmelu
a) biszkopt
Przygotuj formę o średnicy około 25 cm, jej dno wyłóż papierem
do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 °C. Białka z 6 jaj ubij na sztywno,
następnie dodawaj po 1 łyżce cukru (razem 1 szklankę), cały czas dokładnie
ubijając. Wciąż miksując, dodawaj stopniowo wszystkie pozostałe żółtka.
Całość ubijaj jeszcze przez 5–10 minut, aż piana będzie puszysta.
Dodawaj przesianą mąkę pszenną (2 szklanki) razem z mąką ziemniaczaną
(0,5 szklanki), za każdym razem miksuj krótko na małych obrotach,
do połączenia się składników w jednolitą masę. Piecz przez około 40 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekaj 15 minut, by się przestudziło.
Pokrój ciasto na 3 krążki.
b) masa jogurtowo-truskawkowa
Zmiksuj 250 g świeżych truskawek i pół szklanki cukru. Zagotuj jedną
szklankę wody, rozpuść w gorącej wodzie 2 łyżeczki żelatyny. Następnie
połącz koktajl z truskawek z rozpuszczoną żelatyną. Ostudź całość. Jogurt
dokładnie zmiksuj z ostudzoną galaretką. Gęstniejącą masę wylej na
biszkopt. Truskawki umyj i odsącz na sitku, wyłóż na masę jogurtową.
c) karmel
Do garnka wsyp dowolną ilość cukru – tyle, ile karmelu będziesz
potrzebować. Ogrzewaj naczynie na średniej wielkości płomieniu. Gdy cały
cukier się stopi, włóż naczynie z karmelem do zimnej wody, aby zatrzymać
proces karmelizacji. Do gotowego karmelu możesz dodać dla smaku
łyżeczkę masła lub parę kropel soku z cytryny. Truskawki polej płynnym
karmelem. Ciasto trzeba schłodzić w lodówce.
9
21.12.2022 12:46:17
883387_cwiczenia_chemia_kl7_DRUK.indd 9 21.12.2022 12:46:17
883387_cwiczenia_chemia_kl7_DRUK.indd 9