Page 11 - cwiczenia chemia 7
P. 11

3  3   Na poniższym zdjęciu przedstawiony jest przynajmniej jeden przykład reakcji
              chemicznej i przynajmniej jeden przykład zjawiska fi zycznego. Wymień te
              przykłady.

              a)  reakcja chemiczna





              b)  zjawisko fi zyczne







          4  4   Podkreśl na zielono fragmenty tekstu opisujące reakcję chemiczną, a na
              niebiesko – fragmenty opisujące zjawisko fi zyczne.

              Ciasto jogurtowo-truskawkowe z pierzynką z karmelu
              a) biszkopt
                 Przygotuj formę o średnicy około 25 cm, jej dno wyłóż papierem
                 do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 °C. Białka z 6 jaj ubij na sztywno,
                 następnie dodawaj po 1 łyżce cukru (razem 1 szklankę), cały czas dokładnie
                 ubijając. Wciąż miksując, dodawaj stopniowo wszystkie pozostałe żółtka.
                 Całość ubijaj jeszcze przez 5–10 minut, aż piana będzie puszysta.
                 Dodawaj przesianą mąkę pszenną (2 szklanki) razem z mąką ziemniaczaną
                 (0,5 szklanki), za każdym razem miksuj krótko na małych obrotach,
                 do połączenia się składników w jednolitą masę. Piecz przez około 40 minut.
                 Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekaj 15 minut, by się przestudziło.
                 Pokrój ciasto na 3 krążki.
              b)  masa jogurtowo-truskawkowa
                 Zmiksuj 250 g świeżych truskawek i pół szklanki cukru. Zagotuj jedną
                 szklankę wody, rozpuść w gorącej wodzie 2 łyżeczki żelatyny. Następnie
                 połącz koktajl z truskawek z rozpuszczoną żelatyną. Ostudź całość. Jogurt
                 dokładnie zmiksuj z ostudzoną galaretką. Gęstniejącą masę wylej na
                 biszkopt. Truskawki umyj i odsącz na sitku, wyłóż na masę jogurtową.
              c)  karmel
                 Do garnka wsyp dowolną ilość cukru – tyle, ile karmelu będziesz
                 potrzebować. Ogrzewaj naczynie na średniej wielkości płomieniu. Gdy cały
                 cukier się stopi, włóż naczynie z karmelem do zimnej wody, aby zatrzymać
                 proces karmelizacji. Do gotowego karmelu możesz dodać dla smaku
                 łyżeczkę masła lub parę kropel soku z cytryny. Truskawki polej płynnym
                 karmelem. Ciasto trzeba schłodzić w lodówce.


                                                9


                                                                                 21.12.2022   12:46:17
   883387_cwiczenia_chemia_kl7_DRUK.indd   9                                     21.12.2022   12:46:17
   883387_cwiczenia_chemia_kl7_DRUK.indd   9
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16