Page 60 - chemia cwiczenia 8
P. 60
Zbadaj to! – Sole
Jednym ze składników używanych do pieczenia ciast i ciasteczek jest wodorowęglan amonu
o wzorze sumarycznym NH HCO . Podczas jego rozkładu powstaje woda, tlenek węgla(IV)
4 3
i pewien inny gaz, który przez krótki czas utrzymuje się na świeżych wypiekach. Wiemy już, że
obecność tlenku węgla(IV) można potwierdzić poprzez zmętnienie wody wapiennej, natomiast
powstanie wody potwierdza pojawiająca się w trakcie doświadczenia rosa na ściankach
naczynia. Postarajmy się podać wzór sumaryczny trzeciego produktu reakcji oraz określmy
odczyn wodnego roztworu tego gazu.
Zastosowanie wodorowęglanu
amonu jako środka spulchniającego
powoduje, że gotowe wypieki są
wyrośnięte i chrupkie.
1 1 Przygotowanie kapuścianych papierków wskaźnikowych do badania odczynu
roztworu.
Wrzuć do garnka kilka drobno posiekanych liści czerwonej kapusty. Dolej
niewielką ilość wody (tyle, by zakryć wszystkie liście). Ogrzewaj zawartość
naczynia aż do wrzenia, następnie gotuj całość przez kilka minut. Kiedy
zawartość garnka będzie miała temperaturę zbliżoną do pokojowej, namocz
przygotowanym wywarem listek ręcznika papierowego, osusz go, a następnie
potnij na kawałki wielkości patyczków do lodów.
2 2 Określ barwy przygotowanych papierków wskaźnikowych przez zanurzenie
ich w roztworach o odczynach – kwasowym, obojętnym i zasadowym.
Odpowiednie barwy zanotuj w tabeli.
Barwa
Przykładowy roztwór o określonym odczynie
papierka
roztwór o odczynie kwasowym – kwasek cytrynowy rozpuszczony w wodzie
substancja o odczynie obojętnym – woda demineralizowana
roztwór o odczynie zasadowym – soda oczyszczona rozpuszczona w wodzie
58
28.06.2021 13:33:03
0628_881400_cwiczenia_chemia_kl8_DRUK.indd 58 28.06.2021 13:33:03
0628_881400_cwiczenia_chemia_kl8_DRUK.indd 58