Page 103 - 890016_GwK_podrecznik_cz-2_kl-1_2017
P. 103

Przepis na ciasto czekoladowe



            Składniki:

            2 tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej),

            troszkę mniej niż pół kostki masła,

            1 kubek cukru,
            4 jaja,

            2 łyżki mąki,

            szczypta soli.




            Poproś kogoś dorosłego

            o pomoc.



            Sposób przygotowania:

            1. Roztop w garnuszku masło i czekoladę.

            2.  Zdejmij garnuszek z ognia, dodaj cukier

                i mąkę, wymieszaj wszystko dokładnie, a potem ostudź.

            3. Dodaj żółtka.

            4. Białka ubij z solą i wymieszaj je z ciastem.

            5. Wlej wszystko do małej tortownicy.

            6.  Piecz 25 minut

                w temperaturze 150 stopni.
            7.  Udekoruj ciasto bitą


                śmietaną.
                                   Smacznego!!!





                                          Grzegorz Kasdepke, Gabriela Niedzielska „Słodki rok Kuby i Buby”


            1.  Jakie są twoje ulubione słodycze?
            2.  O czym należy pamiętać po zjedzeniu czekolady lub innych słodyczy?

                                                                                                              101
   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107   108