Page 103 - 890016_GwK_podrecznik_cz-2_kl-1_2017
P. 103
Przepis na ciasto czekoladowe
Składniki:
2 tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej),
troszkę mniej niż pół kostki masła,
1 kubek cukru,
4 jaja,
2 łyżki mąki,
szczypta soli.
Poproś kogoś dorosłego
o pomoc.
Sposób przygotowania:
1. Roztop w garnuszku masło i czekoladę.
2. Zdejmij garnuszek z ognia, dodaj cukier
i mąkę, wymieszaj wszystko dokładnie, a potem ostudź.
3. Dodaj żółtka.
4. Białka ubij z solą i wymieszaj je z ciastem.
5. Wlej wszystko do małej tortownicy.
6. Piecz 25 minut
w temperaturze 150 stopni.
7. Udekoruj ciasto bitą
śmietaną.
Smacznego!!!
Grzegorz Kasdepke, Gabriela Niedzielska „Słodki rok Kuby i Buby”
1. Jakie są twoje ulubione słodycze?
2. O czym należy pamiętać po zjedzeniu czekolady lub innych słodyczy?
101