Page 64 - 890693_GWK_podrecznik_kl3_cz 2_2019
P. 64
64. Grzeczność od święta i na co dzień
Wybrzydzanie
Kuba i Buba to sympatyczne dzieciaki, ale potrafią czasami doprowadzić
do szału nawet babcię Joasię. Na przykład podczas obiadu.
— Błeee! Znowu krupnik! — wykrzywił się Kuba, siadając do stołu.
— O nie, nie jem! — krzyknęła Buba. — Bigosu też nie!
— To nie jest bigos — powiedziała babcia Joasia, siląc się na spokój — tylko
zasmażka z młodej kapusty…
Buba i Kuba spojrzeli z obrzydzeniem na parującą kapustę.
— Wygląda jak… — Kuba zawahał się, czy kończyć.
— Jak co? — chciała wiedzieć babcia Joasia.
— Jak wielki glut — dokończyła Buba.
Tego było już za wiele.
— Mam dość! — babcia Joasia chyba po raz pierwszy w życiu uderzyła
pięścią w stół. — Zawsze jest tak samo! Staram się, gotuję, a wy tylko
wybrzydzacie!
— Ale ja naprawdę nie lubię krupniku… — jęknął Kuba.
— Nie obchodzi mnie to! — wycedziła babcia Joasia. — Człowiek kulturalny
udałby, że je i że mu smakuje, choćby po to, żeby nie robić gospodarzowi
przykrości!
— Chyba gospodyni?... — poprawiła ją Buba.
Babcia Joasia posiniała z gniewu.
— Jedz! — huknęła. — Bo następnym razem naprawdę nagotuję bigosu!...
Grzegorz Kasdepke, „Bon czy ton. Savoir-vivre dla dzieci”, Wydawnictwo Literatura
1. Porozmawiajcie w klasie, o jakich zasadach należy pamiętać w czasie
spożywania posiłków. Zapiszcie wybrane zasady na tablicy, następnie
przepiszcie je do zeszytu i nie zapomnijcie stosować w praktyce.
2. Które zachowania Buby i Kuby przy stole były niezgodne z zasadami
savoir-vivre’u?
62