Page 19 - 890733_Ja i Moja Szkola NA NOWO podr_kl3 cz5
P. 19
Niektórzy rybacy wyruszają na połów małymi kutrami, łowią ryby stosunkowo blisko
od brzegu, a wszystkie czynności związane z przetwórstwem ryb są wykonywane na
lądzie.
kuter rybacki udany połów
Połowy odbywają się również daleko od brzegu. Wypływają wtedy w rejs na kilka
miesięcy statki zwane trawlerami [czytaj: trałlerami], wyposażone w przetwórnie ryb
i chłodnie. Po połowie ryby są od razu sortowane, patroszone, porcjowane, filetowane
i zamrażane. Już na morzu produkowane są konserwy rybne, mrożonki, pasza dla 17
zwierząt i tran.
trawler posortowane ryby na trawlerze
1. Zapamiętaj nazwy trzech polskich portów rybackich.
2. Zapamiętaj nazwy trzech ryb wyławianych z Bałtyku.
3. Do czego wykorzystywane są kutry rybackie, a do czego – trawlery?
4. Jakie wartości odżywcze mają ryby?