Page 15 - 881231_PODR_MAT_kl3_cz1_SRODKI
P. 15

2.  Przeczytaj tekst. Powiedz, z jakich zbóż otrzymujemy produkty, których nazwy zostały
                 wyróżnione w tekście.
                 Z ziaren zbóż powstaje wiele produktów spożywczych. Z pszenicy, żyta

                 i kukurydzy otrzymujemy różne gatunki mąki: pszenną, żytnią, ku-
                 kurydzianą. Z jęczmienia jest kasza jęczmienna, a z pszenicy – ka-

                 sza manna. Ziarna owsa, jęczmienia i kukurydzy przerabiane są też na
                 płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane. Wszystkie odpady, któ-
                 re powstają podczas produkcji mąki, kaszy i płatków, stanowią karmę

                 dla trzody chlewnej i bydła.









                                        kłos                       kolba























                                    wiecha



















                              owies                               żyto                            kukurydza


             3.  Podaj przykłady potraw, jakie je się w twoim domu, do których używa się mąki.
             4.  Poszukaj w internecie filmu opowiadającego o powstawaniu chleba, od ziarna po gotowy
                 produkt.


                                                                                                        13       13
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20