Page 142 - przyroda 4
P. 142
Jakie rośliny uprawia się w Polsce?
Na polach rosną m.in. zboża, są to rośliny zaliczane do traw. Do najczęściej spotykanych zbóż w Polsce
należą: żyto, pszenica, jęczmień, owies i kukurydza. Poza zbożami uprawia się także rośliny warzywne,
czyli takie, które spożywa się po ugotowaniu. Najbardziej znanym i najczęściej jadanym warzywem
w Polsce jest – pochodzący z Ameryki Południowej – ziemniak. Jadalne są tylko jego bulwy. Powszechnie
uprawianymi w naszym kraju warzywami są także: marchew, pietruszka, burak, seler, kapusta i kalafi or.
Z buraków cukrowych wytwarza się cukier. Uprawia się także rośliny oleiste, które są źródłem tłuszczów
roślinnych. Z rzepaku otrzymuje się olej rzepakowy, ze słonecznika – słonecznikowy, a z lnu – olej lniany.
Zboża
pszenica żyto jęczmień owies kukurydza
Wybrane rośliny warzywne
część
nadziemna
część
podziemna
bulwa
ziemniaki buraki ćwikłowe kapusta
Rośliny oleiste
słoneczniki rzepak len
140
07.10.2022 12:00:48
1007_883353_przyroda_KL4_2022_LIFTING_DRUK.indd 140 07.10.2022 12:00:48
1007_883353_przyroda_KL4_2022_LIFTING_DRUK.indd 140