Page 142 - przyroda 4
P. 142

Jakie rośliny uprawia się w Polsce?

       Na polach rosną m.in. zboża, są to rośliny zaliczane do traw. Do najczęściej spotykanych zbóż w Polsce
       należą: żyto, pszenica, jęczmień, owies i kukurydza. Poza zbożami uprawia się także rośliny warzywne,
       czyli takie, które spożywa się po ugotowaniu. Najbardziej znanym i najczęściej jadanym warzywem
       w Polsce jest – pochodzący z Ameryki Południowej – ziemniak. Jadalne są tylko jego bulwy. Powszechnie
       uprawianymi w naszym kraju warzywami są także: marchew, pietruszka, burak, seler, kapusta i kalafi or.
       Z buraków cukrowych wytwarza się cukier. Uprawia się także rośliny oleiste, które są źródłem tłuszczów
       roślinnych. Z rzepaku otrzymuje się olej rzepakowy, ze słonecznika – słonecznikowy, a z lnu – olej lniany.



                                                          Zboża




















               pszenica             żyto                jęczmień              owies                   kukurydza

                                                 Wybrane rośliny warzywne




                             część
                             nadziemna


                             część
                             podziemna
       bulwa
                    ziemniaki                         buraki ćwikłowe                         kapusta

                                                      Rośliny oleiste














                    słoneczniki                           rzepak                                len

                                        140



                                                                                                              07.10.2022   12:00:48
   1007_883353_przyroda_KL4_2022_LIFTING_DRUK.indd   140                                                      07.10.2022   12:00:48
   1007_883353_przyroda_KL4_2022_LIFTING_DRUK.indd   140
   137   138   139   140   141   142   143   144   145   146   147