Page 40 - 883827_ATC_Cwicz_POL_Kl-3_Cz_3
P. 40

1.  Przeczytaj tekst i odpowiedz na pytania.

       W zamkach często urządzano huczne biesiady i uczty. W kuchni zamkowej

       uwijali się kuchmistrze, a nad służbą czuwał szambelan. W wielkiej sali

       ustawiano długie stoły, zapalano świece w ogromnych żyrandolach.

       Główny stół dla pana i pani domu umieszczano na podwyższeniu. Jedli oni

       na metalowych, często złotych lub srebrnych, talerzach.

       W zwykłe dni pozostali mieszkańcy zamku dostawali jedzenie na

       grubych pajdach, czyli kromkach, czerstwego chleba. Nazywano je
       deseczkami. Układano na nich pieczone mięso. Gdy chleb był już zbyt

       miękki i rozpadał się, to rzucano go żebrakom czekającym pod zamkiem.

       Napoje podawano w kielichach, czasem w jednym kielichu na kilka osób.

       Początkowo nie było sztućców, jadło się rękami! Co ciekawe, brudne

       ręce wycierano w serwetkę. Niegrzecznie było je oblizywać.

       W czasie uczt, poza biesiadowaniem, odbywały się występy muzyków

       i śpiewaków. Pojawiał się błazen lub kuglarz, który miał zabawiać
       i rozśmieszać gości. Po takim przyjęciu spiżarnia często świeciła

       pustkami i trzeba było na nowo zapełnić ją mięsiwem upolowanych

       zwierząt, jajami, warzywami z ogrodów i miodem.


       •  Jakie imprezy organizowano w zamkach?




                                                                                                                                     b  ł  a z e                           l  a r e                              j  e k w
                                                                                                                                                                                     t
                                                                                                                                   a             n                       a             y                       a            a
                                                                                                                                 s                 z                    g               k                    r               r
       •  W jaki sposób podczas uczty honorowano* pana i panią domu?                                                           i  ę                 u                a  n                o                 y  g                z
                                                                                                                                                                                                                                y
                                                                                                                             m                       p               l                    n              b                       w
                                                                                                                                                                                            i
                                                                                                                                                      y
                                                                                                                                                       s          b  e                       u          y                         a
                                                                                                                                                           a m                                   z y
                                                                                                                                                         z                                    s       r


       •  Czego zamiast talerzy używała służba?











        38  Uczta na dworze królewskim          * honorować − okazywać komuś szacunek   czytanie ze zrozumieniem, pisanie
                                                 lub szczególnie go wyróżniać
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45