Page 40 - 883827_ATC_Cwicz_POL_Kl-3_Cz_3
P. 40
1. Przeczytaj tekst i odpowiedz na pytania.
W zamkach często urządzano huczne biesiady i uczty. W kuchni zamkowej
uwijali się kuchmistrze, a nad służbą czuwał szambelan. W wielkiej sali
ustawiano długie stoły, zapalano świece w ogromnych żyrandolach.
Główny stół dla pana i pani domu umieszczano na podwyższeniu. Jedli oni
na metalowych, często złotych lub srebrnych, talerzach.
W zwykłe dni pozostali mieszkańcy zamku dostawali jedzenie na
grubych pajdach, czyli kromkach, czerstwego chleba. Nazywano je
deseczkami. Układano na nich pieczone mięso. Gdy chleb był już zbyt
miękki i rozpadał się, to rzucano go żebrakom czekającym pod zamkiem.
Napoje podawano w kielichach, czasem w jednym kielichu na kilka osób.
Początkowo nie było sztućców, jadło się rękami! Co ciekawe, brudne
ręce wycierano w serwetkę. Niegrzecznie było je oblizywać.
W czasie uczt, poza biesiadowaniem, odbywały się występy muzyków
i śpiewaków. Pojawiał się błazen lub kuglarz, który miał zabawiać
i rozśmieszać gości. Po takim przyjęciu spiżarnia często świeciła
pustkami i trzeba było na nowo zapełnić ją mięsiwem upolowanych
zwierząt, jajami, warzywami z ogrodów i miodem.
• Jakie imprezy organizowano w zamkach?
b ł a z e l a r e j e k w
t
a n a y a a
s z g k r r
• W jaki sposób podczas uczty honorowano* pana i panią domu? i ę u a n o y g z
y
m p l n b w
i
y
s b e u y a
a m z y
z s r
• Czego zamiast talerzy używała służba?
38 Uczta na dworze królewskim * honorować − okazywać komuś szacunek czytanie ze zrozumieniem, pisanie
lub szczególnie go wyróżniać