Page 19 - biologia 6
P. 19

Tkanka mięśniowa
          U wielu zwierząt największy udział w masie ciała stanowi tkanka
          mięśniowa (il. 1.6). Dla przykładu u krowy i konia to ponad 50%,
          a u świni – nawet 80% masy ciała. Podstawową właściwością tkanki
          mięśniowej jest zdolność do kurczenia się, dzięki czemu umoż-
          liwia ona ruch całego ciała oraz jego części. W cytoplazmie
          komórek tkanki mięśniowej obecne są kurczliwe włókienka zbu-
          dowane z białek. Inną cechą charakterystyczną tych komórek są
          liczne  mitochondria,  dostarczające  dużą  ilość  energii  podczas
          skurczu komórek mięśniowych.












































          Tkanka poprzecznie prążkowana        Tkanka mięśniowa gładka              Tkanka poprzecznie prążkowana
          szkieletowa buduje mięśnie           zbudowana jest z wrzecionowatych     serca zbudowana jest z rozwidlonych,
          szkieletowe. Ma charakterystyczne    jednojądrowych komórek. Buduje       połączonych ze sobą komórek
          wielojądrowe komórki nazywane        ściany wielu narządów wewnętrznych   zawierających 1 lub 2 jądra
          włóknami mięśniowymi. Znajdujące     i odpowiada m.in. za skurcze naczyń   komórkowe. Dzięki nim serce się kurczy
          się w nich jądra są położone pod     krwionośnych oraz przewodu           i może tłoczyć krew do tętnic.
          błoną komórkową.                     pokarmowego podczas przesuwania
                                               treści pokarmowej.

         1.6    Ze względu na budowę i lokalizację w organizmach kręgowców wyróżniamy 3 rodzaje tkanki mięśniowej

                                                                                  17



   0604_881341_Biologia_6_DRUK.indd   17                                                                      04.06.2019   11:30:20
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24