Page 19 - biologia 6
P. 19
Tkanka mięśniowa
U wielu zwierząt największy udział w masie ciała stanowi tkanka
mięśniowa (il. 1.6). Dla przykładu u krowy i konia to ponad 50%,
a u świni – nawet 80% masy ciała. Podstawową właściwością tkanki
mięśniowej jest zdolność do kurczenia się, dzięki czemu umoż-
liwia ona ruch całego ciała oraz jego części. W cytoplazmie
komórek tkanki mięśniowej obecne są kurczliwe włókienka zbu-
dowane z białek. Inną cechą charakterystyczną tych komórek są
liczne mitochondria, dostarczające dużą ilość energii podczas
skurczu komórek mięśniowych.
Tkanka poprzecznie prążkowana Tkanka mięśniowa gładka Tkanka poprzecznie prążkowana
szkieletowa buduje mięśnie zbudowana jest z wrzecionowatych serca zbudowana jest z rozwidlonych,
szkieletowe. Ma charakterystyczne jednojądrowych komórek. Buduje połączonych ze sobą komórek
wielojądrowe komórki nazywane ściany wielu narządów wewnętrznych zawierających 1 lub 2 jądra
włóknami mięśniowymi. Znajdujące i odpowiada m.in. za skurcze naczyń komórkowe. Dzięki nim serce się kurczy
się w nich jądra są położone pod krwionośnych oraz przewodu i może tłoczyć krew do tętnic.
błoną komórkową. pokarmowego podczas przesuwania
treści pokarmowej.
1.6 Ze względu na budowę i lokalizację w organizmach kręgowców wyróżniamy 3 rodzaje tkanki mięśniowej
17
0604_881341_Biologia_6_DRUK.indd 17 04.06.2019 11:30:20