Page 21 - biologia 6
P. 21
Tkanka łączna
Tkanka łączna jest najbardziej zróżnicowaną pod względem budowy i funkcji tkanką zwierzęcą. Z tego
względu wyróżnia się wiele jej rodzajów: tkankę kostną, tkankę chrzęstną, tkankę tłuszczową, krew (il. 1.9).
Ich wspólną cechą jest duża ilość substancji międzykomórkowej, w której rozproszone są ko-
mórki. Tkanka łączna m.in. buduje skórę i błony śluzowe pokrywające drogi oddechowe, przewód po-
karmowy czy drogi moczowe. Stanowi także rusztowanie wielu narządów wewnętrznych, w tym wątroby.
Tkanka kostna wyróżnia się twardą substancją Tkanka chrzęstna jest elastyczna i wytrzymała na
międzykomórkową zawierającą liczne sole mineralne rozciąganie. Jej cechą charakterystyczną są jamki
i białka. Dzięki temu zbudowane z niej kości stanowią z komórkami chrzęstnymi. Tkanka ta buduje cały szkielet
rusztowanie ciała i podporę dla mięśni, mogą także chronić płaszczek i rekinów; u innych kręgowców występuje tylko
narządy wewnętrzne w nielicznych miejscach dorosłego organizmu
krwinki czerwone
płytki krwi krwinki białe
Tkanka tłuszczowa składa się z charakterystycznych Do komórek tworzących krew należą: krwinki czerwone
kulistych komórek wypełnionych tłuszczem, w których jądro odpowiedzialne za transport tlenu z płuc do komórek
komórkowe znajduje się pod błoną komórkową. Tkanka organizmu, krwinki białe uczestniczące w obronie organizmu
ta pełni ważną funkcję w magazynowaniu związków przed czynnikami chorobotwórczymi oraz płytki krwi
energetycznych, jak również regulacji temperatury ciała (fragmenty komórek) uczestniczące w procesie jej krzepnięcia
1.9 Rodzaje tkanki łącznej
19
0604_881341_Biologia_6_DRUK.indd 19 04.06.2019 11:30:21