Page 21 - biologia 6
P. 21

Tkanka łączna
          Tkanka łączna jest najbardziej zróżnicowaną pod względem budowy i funkcji tkanką zwierzęcą. Z tego
          względu wyróżnia się wiele jej rodzajów: tkankę kostną, tkankę chrzęstną, tkankę tłuszczową, krew (il. 1.9).
          Ich wspólną cechą jest duża ilość substancji międzykomórkowej, w której rozproszone są ko-
          mórki. Tkanka łączna m.in. buduje skórę i błony śluzowe pokrywające drogi oddechowe, przewód po-
          karmowy czy drogi moczowe. Stanowi także rusztowanie wielu narządów wewnętrznych, w tym wątroby.
























         Tkanka kostna wyróżnia się twardą substancją            Tkanka chrzęstna jest elastyczna i wytrzymała na
          międzykomórkową zawierającą liczne sole mineralne      rozciąganie. Jej cechą charakterystyczną są jamki
          i białka. Dzięki temu zbudowane z niej kości stanowią   z komórkami chrzęstnymi. Tkanka ta buduje cały szkielet
          rusztowanie ciała i podporę dla mięśni, mogą także chronić   płaszczek i rekinów; u innych kręgowców występuje tylko
          narządy wewnętrzne                                     w nielicznych miejscach dorosłego organizmu



                                                                                    krwinki czerwone















                                                                              płytki krwi              krwinki białe


         Tkanka tłuszczowa składa się z charakterystycznych      Do komórek tworzących krew należą: krwinki czerwone
          kulistych komórek wypełnionych tłuszczem, w których jądro   odpowiedzialne za transport tlenu z płuc do komórek
          komórkowe znajduje się pod błoną komórkową. Tkanka     organizmu, krwinki białe uczestniczące w obronie organizmu
          ta pełni ważną funkcję w magazynowaniu związków        przed czynnikami chorobotwórczymi oraz płytki krwi
          energetycznych, jak również regulacji temperatury ciała  (fragmenty komórek) uczestniczące w procesie jej krzepnięcia

         1.9    Rodzaje tkanki łącznej

                                                                                  19



   0604_881341_Biologia_6_DRUK.indd   19                                                                      04.06.2019   11:30:21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26