Page 29 - biologia 6
P. 29
Rozwój płazińców pasożytniczych jest często wieloetapowy i jest Rozwój złożony – rozwój
określany jako rozwój złożony ze względu na występowanie larwy. organizmu, podczas którego
Organizm, w którym rozwijają się larwy, nazywany jest żywicie- występuje larwa.
lem pośrednim, natomiast ten, w którym żyją osobniki dorosłe Żywiciel pośredni – organizm,
– żywicielem ostatecznym (il.1.19). w którym żyje larwa.
Tasiemce są znakomicie przystosowane do pasożytniczego trybu Żywiciel ostateczny –
życia, m.in. mają specjalne narządy, które umożliwiają im organizm, w którym żyje dorosła
przyczepienie się do jelita żywiciela, czyli organizmu, w którym forma pasożyta.
pasożytują. Ponadto ich układ rozrodczy jest dobrze rozwinięty. Ta- Obojnak – organizm, który ma
siemce są obojnakami, co oznacza, że każdy osobnik ma zarówno jednocześnie męskie i żeńskie
męskie, jak i żeńskie narządy rozrodcze. narządy rozrodcze.
Człowiek zaraża się, jedząc surowe lub
niedogotowane mięso zakażonej krowy / świni.
Z jaj zjedzonych przez krowę / świnię
rozwijają się larwy, które wędrują
do jej mięśni.
Krowa / świnia
zaraża się, W jelicie
zjadając człowieka
zanieczyszczony rozwijają się
odchodami dorosłe, zdolne
ludzkimi pokarm do rozmnażania
roślinny. osobniki.
Człony z jajami są
wydalane z kałem.
1.19 Żywicielem pośrednim tasiemca nieuzbrojonego jest krowa , natomiast tasiemca uzbrojonego – świnia.
W obu przypadkach żywicielem ostatecznym jest człowiek
Jak uniknąć zakażenia tasiemcem?
O zakażeniu tasiemcem mogą świadczyć: osłabienie organizmu, bóle głowy i brzucha, biegunka, nud-
ności, wymioty lub zaparcia, niedokrwistość i wysypka. Jedną z przyczyn rozprzestrzeniania się tych
pasożytów jest odprowadzanie ścieków komunalnych do wód powierzchniowych oraz stosowanie ich
do nawożenia pól uprawnych i pastwisk. W celu ochrony przed zakażeniem nie należy jadać surowego
mięsa wieprzowego i wołowego, zwłaszcza z nieznanego źródła.
27
0604_881341_Biologia_6_DRUK.indd 27 04.06.2019 11:30:30