Page 99 - 883687_cwiczenia_biologia_kl7_DRUK
P. 99
6 Ponad 100 lat temu została opublikowana praca, której treść i ilustracja stały
się podstawą przekonania, że na języku występują strefy odpowiedzialne za
rozpoznawanie różnych smaków. Spójrz na poniższe rysunki obrazujące to
twierdzenie. Następnie – za pomocą dostępnych produktów spożywczych
o różnych smakach – sprawdź, gdzie odczuwasz te smaki. Ustal, czy to
przekonanie jest prawdziwe, czy fałszywe. Pamiętaj o przepłukaniu ust wodą po
każdej próbie.
słodki słony kwaśny gorzki umami
Gdzie odczuwasz smak:
słony (np. soli)?
słodki (np. czekolady)?
kwaśny (np. cytryny)?
gorzki (np. goździka)?
umami (np. pomidorka cherry, ryby)?
Na podstawie przeprowadzonych prób stwierdzam, że na języku
występują / nie występują strefy odpowiedzialne za rozpoznawanie różnych smaków.
7 Uzupełnij tabelę dotyczącą używek i ich wpływu na organizm. Na czerwono
podkreśl negatywne działanie danej substancji.
Substancja
Używka Działanie na organizm
aktywna
97