Page 99 - 883687_cwiczenia_biologia_kl7_DRUK
P. 99

6   Ponad 100 lat temu została opublikowana praca, której treść i ilustracja stały
              się podstawą przekonania, że na języku występują strefy odpowiedzialne za
              rozpoznawanie różnych smaków. Spójrz na poniższe rysunki obrazujące to
              twierdzenie. Następnie – za pomocą dostępnych produktów spożywczych
              o różnych smakach – sprawdź, gdzie odczuwasz te smaki. Ustal, czy to
              przekonanie jest prawdziwe, czy fałszywe. Pamiętaj o przepłukaniu ust wodą po
              każdej próbie.












                  słodki          słony         kwaśny         gorzki         umami
              Gdzie odczuwasz smak:

              słony (np. soli)?
              słodki (np. czekolady)?

              kwaśny (np. cytryny)?
              gorzki (np. goździka)?

              umami (np. pomidorka cherry, ryby)?
              Na podstawie przeprowadzonych prób stwierdzam, że na języku
              występują / nie występują strefy odpowiedzialne za rozpoznawanie różnych smaków.


          7   Uzupełnij tabelę dotyczącą używek i ich wpływu na organizm. Na czerwono
              podkreśl negatywne działanie danej substancji.


                                   Substancja
                    Używka                                 Działanie na organizm
                                    aktywna



















                                               97
   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104