Page 128 - geografia 5
P. 128
Długowieczni
Nad Morzem Śródziemnym znajdują się kraje, gdzie ludzie często dożywają sędziwego wieku, nawet po-
nad stu lat. Powodem jest prawdopodobnie korzystny klimat, a także dieta śródziemnomorska,
która wynika z dostępności świeżych produktów wysokiej jakości oraz lokalnych tradycji.
Warzywa i owoce
Ze względu na klimat warzywa i owoce dojrzewają Sery owcze i kozie
tutaj w pełnym słońcu, zyskując w ten sposób cenne Ze względu na fakt, że dużą część powierzchni tych kra-
wartości odżywcze i wyjątkowy smak. Popularnością jów stanowią tereny górskie o ubogiej roślinności – nie-
cieszą się m.in. pomidory, papryka, bakłażany, oliwki, odpowiednie do wypasu bydła – hoduje się tu dużo kóz
a także cytrusy (np. mandarynki, pomarańcze), wino- i owiec, które mają mniejsze wymagania. Z ich mleka
grona, melony i arbuzy. powstają charakterystyczne sery o ostrym smaku.
Zioła i przyprawy Ryby i owoce morza Oliwa i oliwki
Wśród śródziemnomorskiej roślin- Położenie państw śródziemno- Drzewa oliwne należą do natu-
ności można znaleźć wiele ziół, morskich, długa linia brzegowa, ralnej roślinności śródziemno-
które stosowane są jako przypra- liczne porty, możliwość łatwego morskiej, są uprawiane i to od
wy kuchenne, kosmetyki czy le- zakupu ryb i owoców morza (np. tysięcy lat. Z wielu zastosowań
karstwa. Do roślin tych zaliczamy krewetek, małży) sprawiają, że owoców drzewa oliwnego (oliwek)
m.in. wawrzyn, bazylię, rozmaryn, produkty te często goszczą na tu- najważniejsze jest pozyskiwanie
tymianek, oregano, lawendę. tejszych stołach. wartościowego tłuszczu – oliwy.
126