Page 112 - geografia 6
P. 112
Chów zwierząt – wszelka Dania – kraina zwierząt hodowlanych, mleka i masła
działalność człowieka
związana z utrzymywaniem Duńscy rolnicy są z reguły dobrze wykształceni i nastawieni na
zwierząt gospodarskich w celu wysoką specjalizację produkcji (tzn. w jednym gospodarstwie sku-
czerpania z nich korzyści, piają się na wybranym rodzaju uprawy lub chowie zwierząt jed-
np. pozyskiwania mleka, mięsa, nego gatunku). Dzięki temu mają bardzo dobre wyniki produkcji
jaj, piór, skóry. rolnej. Uprawiają głównie zboża: pszenicę, jęczmień, żyto oraz
ziemniaki i buraki cukrowe. Wykorzystują nowoczesne maszyny
i chemiczne środki ochrony roślin przed chorobami. Większość
gospodarstw prowadzi jednak chów zwierząt, głównie trzody
chlewnej, bydła i drobiu (nastawiony przede wszystkim na po-
zyskiwanie mięsa, mleka i jaj). Chów jest zmechanizowany i często
skomputeryzowany, używane są elektronicznie sterowane podajni-
23% ki do pasz i elektryczne dojarki.
Duńczycy mają dużą nadwyżkę produkcji żywności – wytwa-
42%
rzane w kraju produkty trzykrotnie przewyższają potrzeby. Sprze-
20% daż za granicę produktów rolnych co roku przynosi znaczne zyski.
Sprzedaje się zwłaszcza mięso wieprzowe stanowiące ponad po-
15%
łowę eksportu (głównie boczek), mleko i jego przetwory (zwłasz-
cza masło i sery) oraz jaja kurze. Wiele gospodarstw połączyło
Niemcy Dania
Hiszpania pozostałe się w grupy producentów lub koncerny rolnicze zajmujące się jed-
państwa Unii
Europejskiej nocześnie uprawą lub chowem zwierząt oraz przetwórstwem rolno-
2.80 Eksport mięsa w krajach -spożywczym. Duńskie rolnictwo jest jednym z najbardziej
Unii Europejskiej nowoczesnych na świecie.
2.81 Duńskie produkty eksportowe
110
0702_881340_Geografia_6_.indd 110 04.07.2019 11:36:48