Page 113 - geografia 6
P. 113
Węgry – królestwo papryki, słoneczników i wina
W rolnictwie węgierskim przeważają uprawy. Na polach zo-
baczymy: pszenicę, kukurydzę, żyto, buraki cukrowe, słoneczniki,
ziemniaki oraz wiele warzyw (paprykę, kapustę, pomidory, cebu-
lę) i owoców (morele, brzoskwinie, jabłonie, śliwy), a także winorośl
i rzepak.
Na Węgrzech popularne są gospodarstwa rodzinne, w których
przy zbiorach okresowo pomagają pracownicy sezonowi. Wiele go-
spodarstw stosuje nowatorskie metody uprawy i hodowli. Na przy-
kład przy uprawie papryki, z której ten kraj słynie, do ogrzewania
szklarni stosuje się m.in. energię geotermalną.
Wśród eksportowych produktów rolnych dominują wa-
rzywa, owoce i ich przetwory – papryka, kapusta, wiśnie, brzo-
skwinie, olej słonecznikowy i przyprawy, np. różnego typu pasty
paprykowe. W Europie znane są dobre węgierskie wina oraz kieł-
basa salami.
Chów zwierząt obejmuje te same gatunki co w Danii. Węgry
słyną ponadto z pszczelarstwa i wyróżnia je wysoka produkcja miodu
(tabela, s. 112). Jednak w ostatnich latach liczba pszczół zmalała z po-
wodu m.in. zwiększonego zużycia chemicznych środków ochrony
roślin. Produkty rolnictwa węgierskiego widoczne są w typowej kuch-
ni narodowej – popularna jest tu zupa gulaszowa (il. 2.82), w której
znajdują się zarówno lokalne warzywa, jak i mięso.
Porównaj główne produkty eks-
portowe Danii i Węgier – jakie
różnice zauważasz? Z czego one
wynikają?
Wymień nazwy produktów rol-
nych widocznych w zupie gula-
szowej (il. 2.82). Które z nich są
typowe dla rolnictwa węgier-
2.82 Typowe węgierskie produkty skiego?
111
0702_881340_Geografia_6_.indd 111 04.07.2019 11:36:53