Page 113 - geografia 6
P. 113

Węgry – królestwo papryki, słoneczników i wina
          W rolnictwie węgierskim przeważają uprawy. Na polach zo-
          baczymy: pszenicę, kukurydzę, żyto, buraki cukrowe, słoneczniki,
          ziemniaki oraz wiele warzyw (paprykę, kapustę, pomidory, cebu-
          lę) i owoców (morele, brzoskwinie, jabłonie, śliwy), a także winorośl
          i rzepak.
            Na Węgrzech popularne są gospodarstwa rodzinne, w których
          przy zbiorach okresowo pomagają pracownicy sezonowi. Wiele go-
          spodarstw stosuje nowatorskie metody uprawy i hodowli. Na przy-
          kład przy uprawie papryki, z której ten kraj słynie, do ogrzewania
          szklarni stosuje się m.in. energię geotermalną.
            Wśród  eksportowych  produktów  rolnych  dominują  wa-
          rzywa, owoce i ich przetwory – papryka, kapusta, wiśnie, brzo-
          skwinie, olej słonecznikowy i przyprawy, np. różnego typu pasty
          paprykowe. W Europie znane są dobre węgierskie wina oraz kieł-
          basa salami.
            Chów zwierząt obejmuje te same gatunki co w Danii. Węgry
          słyną ponadto z pszczelarstwa i wyróżnia je wysoka produkcja miodu
          (tabela, s. 112). Jednak w ostatnich latach liczba pszczół zmalała z po-
          wodu  m.in.  zwiększonego  zużycia  chemicznych  środków  ochrony
          roślin. Produkty rolnictwa węgierskiego widoczne są w typowej kuch-
          ni narodowej – popularna jest tu zupa gulaszowa (il. 2.82), w której
          znajdują się zarówno lokalne warzywa, jak i mięso.



















                                                                                         Porównaj główne produkty eks-
                                                                                         portowe Danii i Węgier – jakie
                                                                                         różnice zauważasz? Z czego one
                                                                                         wynikają?
                                                                                         Wymień nazwy produktów rol-
                                                                                         nych widocznych w zupie gula-
                                                                                         szowej (il. 2.82). Które z nich są
                                                                                         typowe dla rolnictwa węgier-
          2.82    Typowe węgierskie produkty                                             skiego?

                                                                                  111



   0702_881340_Geografia_6_.indd   111                                                                        04.07.2019   11:36:53
   108   109   110   111   112   113   114   115   116   117   118