Page 19 - 880617_TECHNIKA_5_
P. 19

Podstawowe właściwości papieru
          Jak już wiesz, poszczególne rodzaje papieru mają odmienne właściwości, na podstawie których określa
          się przeznaczenie materiału i jego jakość. Najważniejsze z nich zostały opisane poniżej.


                                                                                          2
          Gramatura – waga papieru wyrażona w gramach na metr kwadratowy (g/m ). Wpływa na wytrzyma-
          łość i sztywność materiału. Większa gramatura oznacza większy ciężar arkusza. Jeśli porównamy dwie
          kartki o tym samym formacie oraz identycznej grubości, wykonane z papieru kredowego i papieru kse-
          ro, okaże się, że mają one inną wagę. Cięższy będzie arkusz papieru kredowego, co oznacza, że ma on
          większą gramaturę.


          Grubość – odległość między dwiema powierzchniami arkusza. Ma zasadniczy wpływ na sztywność
          papieru i możliwość jego zginania.




                            Wyrób papierniczy                                     Gramatura (g/m )
                                                                                                2

                                 bibuła                                                do 25

                             papier właściwy                                           26–160


                                 karton                                               160–315

                                 tektura                                             powyżej 315




          Gładkość – wyczuwalna nierówność (szorstkość) powierzchni papieru.

          Białość – odbiór wzrokowy bieli papieru. Białość arkusza zależy od surowca, z jakiego został wykona-
          ny, a także zastosowanych wybielaczy. Stopień bieli można łatwo sprawdzić przez porównanie arkuszy
          papieru różnych klas.


          Nieprzezroczystość – określa odporność papieru na przenikanie przez niego światła, zdolność jego
          pochłaniania i odbijania. W praktyce papier powinien być na tyle nieprzezroczysty, aby drukowany tekst
          lub obraz nie przebijał na drugą stronę arkusza.

          Połysk – wrażenie optyczne, które powstaje u osoby patrzącej na powierzchnię papieru. Papier może
          być błyszczący lub matowy.


          Format – wymiary arkusza, czyli jego długość i szerokość. Wielkość arkuszy w Polsce reguluje norma
          ISO 216, która definiuje trzy serie formatów: A, B i C. Format C określa głównie rozmiary kopert.

          ISO (z ang. International Organization for Standardization, czyt. internaszional organizejszyn for stan-
          darizejszyn) – Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna.


                                                                                  17
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24