Page 19 - 880617_TECHNIKA_5_
P. 19
Podstawowe właściwości papieru
Jak już wiesz, poszczególne rodzaje papieru mają odmienne właściwości, na podstawie których określa
się przeznaczenie materiału i jego jakość. Najważniejsze z nich zostały opisane poniżej.
2
Gramatura – waga papieru wyrażona w gramach na metr kwadratowy (g/m ). Wpływa na wytrzyma-
łość i sztywność materiału. Większa gramatura oznacza większy ciężar arkusza. Jeśli porównamy dwie
kartki o tym samym formacie oraz identycznej grubości, wykonane z papieru kredowego i papieru kse-
ro, okaże się, że mają one inną wagę. Cięższy będzie arkusz papieru kredowego, co oznacza, że ma on
większą gramaturę.
Grubość – odległość między dwiema powierzchniami arkusza. Ma zasadniczy wpływ na sztywność
papieru i możliwość jego zginania.
Wyrób papierniczy Gramatura (g/m )
2
bibuła do 25
papier właściwy 26–160
karton 160–315
tektura powyżej 315
Gładkość – wyczuwalna nierówność (szorstkość) powierzchni papieru.
Białość – odbiór wzrokowy bieli papieru. Białość arkusza zależy od surowca, z jakiego został wykona-
ny, a także zastosowanych wybielaczy. Stopień bieli można łatwo sprawdzić przez porównanie arkuszy
papieru różnych klas.
Nieprzezroczystość – określa odporność papieru na przenikanie przez niego światła, zdolność jego
pochłaniania i odbijania. W praktyce papier powinien być na tyle nieprzezroczysty, aby drukowany tekst
lub obraz nie przebijał na drugą stronę arkusza.
Połysk – wrażenie optyczne, które powstaje u osoby patrzącej na powierzchnię papieru. Papier może
być błyszczący lub matowy.
Format – wymiary arkusza, czyli jego długość i szerokość. Wielkość arkuszy w Polsce reguluje norma
ISO 216, która definiuje trzy serie formatów: A, B i C. Format C określa głównie rozmiary kopert.
ISO (z ang. International Organization for Standardization, czyt. internaszional organizejszyn for stan-
darizejszyn) – Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna.
17