Page 22 - 880617_TECHNIKA_5_
P. 22
Rodzaje papieru i ich zastosowanie
Papier fotograficzny jest materiałem światłoczułym (wrażliwym na dzia-
łanie światła) używanym do wykonywania odbitek fotograficznych. Dosko-
nale nadaje się zarówno do zdjęć czarno-białych, jak i kolorowych. Produ-
kowane są papiery o różnej powierzchni – błyszczące, matowe, półmatowe
i jedwabiste.
Papier pergaminowy cechuje się odpornością na wilgoć i tłuszcz. Ma gład-
ką powierzchnię i jest lekko przezroczysty. Stosuje się go do pakowania
tłustych produktów (np. masła czy wędlin), jako kalkę kreślarską i do celów
technicznych (m.in. w urządzeniach elektrycznych).
Papier wartościowy służy do drukowania ważnych dokumentów, m.in.
banknotów, znaczków pocztowych i bonów skarbowych. Taki papier często
ma znak wodny.
Papier samokopiujący to taki rodzaj papieru, na którym wypisuje się
jednocześnie oryginał i kopię dokumentu. Kopia odciska się na arkuszu
umieszczonym pod kartką oryginału pod wpływem nacisku długopisu, ma-
szyny do pisania lub drukarki igłowej. Pozwala to oszczędzić czas potrzeb-
ny na przepisywanie dokumentów.
Celofan nie przypomina tradycyjnego papieru – jest miękki, przezroczysty
i szeleszczący. Wykorzystuje się go przede wszystkim do wyrobu opakowań
produktów spożywczych (np. pieczywa, wędlin, słodyczy), a także opako-
wań dekoracyjnych (w celofan często zawija się kwiaty).
Papierek lakmusowy to bibułka nasączona roztworem lakmusu, czyli na-
turalnego barwnika używanego w laboratoriach jako wskaźnik do badania
odczynu roztworów. Pod wpływem określonych substancji bibułka zmienia
barwę na czerwoną (kwas) lub niebieską (zasada).
20