Page 44 - 883820_ATC_Podr_POL_Kl-3_Cz_1
P. 44

Pszenica, jęczmień, owies, żyto i kukurydza

       to rośliny zbożowe. Uprawia się je na ziarno.

       Zboża siane wiosną to zboża jare, a siane

       jesienią to zboża ozime. Z ziaren zbóż

       powstaje mąka służąca do wypieku chleba,

       który od wieków stanowi podstawowe
       pożywienie ludzi w wielu częściach

       świata. Człowiek nauczył się wytwarzać

       ze zbóż także inne produkty spożywcze.

       Płatki produkuje się z pszenicy, żyta, owsa                                                        żyto

       i kukurydzy. Kasze powstają z różnych zbóż:                            jęczmień

       z pszenicy − kasza manna, z jęczmienia −

       kasza jęczmienna i pęczak, z gryki − kasza

       gryczana, a z prosa − kasza jaglana. Z owsa                                                  pszenica

       otrzymujemy również napój owsiany.
       Kukurydzę możemy prażyć, gotować

       i konserwować. Otręby powstałe podczas

       przemiału mąki są bogatym źródłem

       błonnika i witamin z grupy B. Dodaje się je

       do chleba oraz do różnych potraw.
                                                                           owies          kukurydza



      Ale to ciekawe!


           Amarantus jest najstarszym zbożem uprawianym na świecie.
           Do Europy został sprowadzony z Ameryki Południowej przez

           Hiszpanów. W Azji amarantus jest znany jako „królewskie
           ziarno”. Badania wykazały, że ma pięć razy więcej żelaza niż
           pszenica i dostarcza organizmowi dużo białka.




       1.  Na podstawie tekstu wymień rodzaje zbóż i powiedz, co wytwarza się z każdego z nich.

       2.  Powiedz, co to są otręby i jakie mają wartości odżywcze.
             3.  Przygotujcie w klasie wystawę produktów zbożowych.


        42  Na polu    Historia chleba
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49