Page 44 - 883820_ATC_Podr_POL_Kl-3_Cz_1
P. 44
Pszenica, jęczmień, owies, żyto i kukurydza
to rośliny zbożowe. Uprawia się je na ziarno.
Zboża siane wiosną to zboża jare, a siane
jesienią to zboża ozime. Z ziaren zbóż
powstaje mąka służąca do wypieku chleba,
który od wieków stanowi podstawowe
pożywienie ludzi w wielu częściach
świata. Człowiek nauczył się wytwarzać
ze zbóż także inne produkty spożywcze.
Płatki produkuje się z pszenicy, żyta, owsa żyto
i kukurydzy. Kasze powstają z różnych zbóż: jęczmień
z pszenicy − kasza manna, z jęczmienia −
kasza jęczmienna i pęczak, z gryki − kasza
gryczana, a z prosa − kasza jaglana. Z owsa pszenica
otrzymujemy również napój owsiany.
Kukurydzę możemy prażyć, gotować
i konserwować. Otręby powstałe podczas
przemiału mąki są bogatym źródłem
błonnika i witamin z grupy B. Dodaje się je
do chleba oraz do różnych potraw.
owies kukurydza
Ale to ciekawe!
Amarantus jest najstarszym zbożem uprawianym na świecie.
Do Europy został sprowadzony z Ameryki Południowej przez
Hiszpanów. W Azji amarantus jest znany jako „królewskie
ziarno”. Badania wykazały, że ma pięć razy więcej żelaza niż
pszenica i dostarcza organizmowi dużo białka.
1. Na podstawie tekstu wymień rodzaje zbóż i powiedz, co wytwarza się z każdego z nich.
2. Powiedz, co to są otręby i jakie mają wartości odżywcze.
3. Przygotujcie w klasie wystawę produktów zbożowych.
42 Na polu Historia chleba