Page 47 - 883820_ATC_Podr_POL_Kl-3_Cz_1
P. 47

7.  Na podstawie tekstu powiedz, w jaki sposób kiedyś ludzie wykorzystywali ziarna zbóż jako pokarm.

        Dawniej ludzie żuli całe ziarna zbóż, które wcześniej obierali z łusek.

        Jedli też ziarna gotowane oraz rozcierali je pomiędzy kamieniami i tak

        powstawała mąka. Do mąki dodawali wodę i piekli na ogniu płaskie

        placki zwane podpłomykami. Przypadek sprawił, że ludzie odkryli proces

        fermentacji i dzięki temu współczesny chleb jest pulchny i smaczny.



        8.  Na podstawie zdjęć powiedz, jak należy wykonać doświadczenie.

                                       Doświadczenie z drożdżami




                            butelka, ciepła woda, odrobina świeżych
                            drożdży, szczypta cukru, balon
































        9.  Jak myślisz, co stanie się z balonem w czasie doświadczenia?

              10.   Wykonajcie doświadczenie. Porozmawiajcie o tym, czy wasze przewidywania się sprawdziły.



        Ale to ciekawe!


            Drożdże to grzyby jednokomórkowe, które żywią się cukrami.
            Wytwarzają przy tym alkohol oraz dwutlenek węgla. To one
            sprawiają, że ciasto na chleb rośnie i ma dziurki.




         11.  Powiedz, do czego w kuchni wykorzystuje się drożdże.

                                                                                                             45
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52