Page 48 - 883820_ATC_Podr_POL_Kl-3_Cz_1
P. 48
Do roślin uprawnych zaliczamy rośliny zbożowe, okopowe, oleiste
i włókniste.
Do roślin okopowych należą
ziemniaki, buraki, rzepa, marchew.
Wykorzystuje się ich części
podziemne − bulwy i korzenie.
Rośliny oleiste uprawia się dla
nasion, z których jest produkowany
olej. Należą do nich rzepak,
słonecznik, len. Najzdrowszy jest olej
tłoczony z ziaren na zimno.
Rośliny włókniste, takie jak len
i konopie, uprawia się dla włókien,
które są wykorzystywane do
produkcji nici, sznurków, lin, tkanin.
Ale to ciekawe!
Skorzonera, nazywana też wężymordem lub zimowymi
szparagami, to warzywo zyskujące obecnie na popularności.
Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych –
potasu i magnezu. Smakuje jak szparagi. Korzeń tego
warzywa można gotować, piec i dusić.
1. Zastanów się i powiedz, do jakiej grupy należą rośliny, które wykorzystuje się do ugotowania zupy jarzynowej.
2. Poszukaj w internecie informacji o wpływie oleju lnianego na zdrowie.
• Do czego wykorzystywane jest siemię lniane?
3. Przygotujcie dwie papierowe serwetki, ziarna słonecznika (bez łupinek) lub siemię lniane oraz wałek do ciasta.
Włóżcie ziarna pomiędzy serwetki i dociśnijcie je wałkiem. Co zauważacie?
46 Rośliny uprawne