Page 48 - 883820_ATC_Podr_POL_Kl-3_Cz_1
P. 48

Do roślin uprawnych zaliczamy rośliny zbożowe, okopowe, oleiste

       i włókniste.



       Do roślin okopowych należą

       ziemniaki, buraki, rzepa, marchew.

       Wykorzystuje się ich części

       podziemne − bulwy i korzenie.





       Rośliny oleiste uprawia się dla

       nasion, z których jest produkowany
       olej. Należą do nich rzepak,

       słonecznik, len. Najzdrowszy jest olej

       tłoczony z ziaren na zimno.





       Rośliny włókniste, takie jak len

       i konopie, uprawia się dla włókien,
       które są wykorzystywane do

       produkcji nici, sznurków, lin, tkanin.






      Ale to ciekawe!


           Skorzonera, nazywana też wężymordem lub zimowymi

           szparagami, to warzywo zyskujące obecnie na popularności.
           Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych –
           potasu i magnezu. Smakuje jak szparagi. Korzeń tego

           warzywa można gotować, piec i dusić.



       1.  Zastanów się i powiedz, do jakiej grupy należą rośliny, które wykorzystuje się do ugotowania zupy jarzynowej.

       2.  Poszukaj w internecie informacji o wpływie oleju lnianego na zdrowie.

       •  Do czego wykorzystywane jest siemię lniane?
             3.  Przygotujcie dwie papierowe serwetki, ziarna słonecznika (bez łupinek) lub siemię lniane oraz wałek do ciasta.
                Włóżcie ziarna pomiędzy serwetki i dociśnijcie je wałkiem. Co zauważacie?

        46  Rośliny uprawne
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53