Page 43 - 883687_cwiczenia_biologia_kl7_DRUK
P. 43
7 Za pomocą strzałek przyporządkuj poniższe określenia do właściwej witaminy
lub soli mineralnej.
A
rozpuszczalna w tłuszczach
rozpuszczalna w wodzie
przyspiesza gojenie ran i złamań
witamina C witamina K
uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi
dobrym źródłem są zielone warzywa liściaste
dobrym źródłem są świeże owoce i warzywa
B
jest mikroelementem
jest makroelementem
wchodzi w skład kości i zębów
żelazo wapń
wchodzi w skład hemoglobiny
dobrym źródłem są mięso i rośliny strączkowe
dobrym źródłem są mleko i warzywa liściaste
Zastanów się, a następnie wykonaj polecenia i odpowiedz na poniższe pytania.
8
a) Wymień 5 produktów żywnościowych, których spożywanie w nadmiarze
powoduje: próchnicę zębów, nowotwory złośliwe, choroby serca i udar.
b) Dlaczego dieta bogata w błonnik pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki?
c) Porównaj przyczyny zakażenia WZW A i WZW B oraz wymień możliwe
sposoby zapobiegania tym chorobom (profilaktyka).
WZW A:
WZW B:
d) Rozwojowi jakiej choroby sprzyja bakteria Helicobacter pylori?
41