Page 43 - 883687_cwiczenia_biologia_kl7_DRUK
P. 43

7   Za pomocą strzałek przyporządkuj poniższe określenia do właściwej witaminy
              lub soli mineralnej.

              A


                                        rozpuszczalna w tłuszczach
                                          rozpuszczalna w wodzie
                                      przyspiesza gojenie ran i złamań
                  witamina C                                                witamina K
                                    uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi
                                 dobrym źródłem są zielone warzywa liściaste
                                  dobrym źródłem są świeże owoce i warzywa


              B

                                           jest mikroelementem
                                           jest makroelementem
                                       wchodzi w skład kości i zębów
                    żelazo                                                    wapń
                                       wchodzi w skład hemoglobiny
                                 dobrym źródłem są mięso i rośliny strączkowe
                                 dobrym źródłem są mleko i warzywa liściaste



              Zastanów się, a następnie wykonaj polecenia i odpowiedz na poniższe pytania.
          8
              a)   Wymień 5 produktów żywnościowych, których spożywanie w nadmiarze
                 powoduje: próchnicę zębów, nowotwory złośliwe, choroby serca i udar.






              b)  Dlaczego dieta bogata w błonnik pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki?






              c)   Porównaj przyczyny zakażenia WZW A i WZW B oraz wymień możliwe
                 sposoby zapobiegania tym chorobom (profilaktyka).

                 WZW A:

                 WZW B:
              d)  Rozwojowi jakiej choroby sprzyja bakteria Helicobacter pylori?




                                                41
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48