Page 69 - 881406_ biologia 8 cwiczenia_SRODKI
P. 69

5   Przeczytaj teksty, a następnie zaznacz prawidłowe dokończenie zdania.
              I. Wróble gniazdujące w szczelinach domów zjadają okruchy z naszych stołów, ale nie mają
              żadnego wpływu na nasze życie. Podobnie wiele chrząszczy i pająków żyje w mrowiskach lub
              termitierach, a liczne gatunki drobnych bezkręgowców zamiesz kują ciała gąbek.
              II. Storczyki, jako jedne z wielu roślin, tworzą silny związek z grzybami. Ułatwia to kiełkowanie
              nasion oraz pobieranie soli mineralnych i substancji odżywczych z tra wionych przez storczyki
              strzępków grzyba. Trawienie strzępków zabezpiecza także roślinę przed całkowitym opanowa-
              niem przez grzyba oraz ewentualną śmiercią.

              Powyższe teksty dotyczą

                    a)  I protokooperacji, II mutualizmu.
                    b)  I komensalizmu, II protokooperacji.
                    c)  I komensalizmu, II mutualizmu.
                    d)  I mutualizmu, II protokooperacji.


              Uzupełnij łańcuch pokarmowy, wpisując nazwy odpowiednich organizmów.
          6
              1.                —>  motyl  —>  2.            —>  sikora  —> 3.



          7   Podaj przykłady 3 łańcuchów pokarmowych, w których jednym z ogniw będą
              wymienione organizmy.
              a)  lis

              b)  szczupak
              c)  człowiek



          8   Przeczytaj poniższe zdania i oceń, czy są prawdziwe. Zaznacz odpowiedź TAK
              lub NIE. Zdania błędne zapisz tak, aby były zgodne z rzeczywistością.

              a)  Konsumentami nazywamy organizmy mające zdolność produkowania
                 związków organicznych w procesie fotosyntezy.         TAK  /NIE




              b)  Najmniejsze straty energii występują w biocenozach,
                 które mają więcej poziomów troficznych.               TAK  /NIE



              c)  Łańcuchy pokarmowe lepiej pokazują zależności
                 pokarmowe niż sieci pokarmowe.                        TAK  /NIE




                                               67
   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74