Page 18 - 883351_podrecznik chemia_kl7_nowaPP
P. 18
Zbierzmy dotychczasowe informacje na temat właściwo-
ści substancji przez opisanie ich na konkretnym przykła-
dzie − chlorku sodu, głównym składniku soli kuchennej
(il. 1.8):
• stan skupienia – stały,
• zapach – bezwonny,
• barwa – bezbarwna, po rozdrobnieniu biała,
• smak – słony,
• rozpuszczalność w wodzie – dobra. 1.8 Sól kuchenna
Doświadczenie 1.
Badanie właściwości wybranych produktów
Sprzęt: dolna część szalki Petriego, pipeta Pasteura, drewniane patyczki, łyżeczka
Odczynniki: mąka, kwasek cytrynowy, olej jadalny, ocet, denaturat, folia aluminiowa, woda
Wykonanie:
woda woda
• Na szalkach umieść niewielkie
ilości badanych próbek (na każdej kwasek
szalce inną). mąka cytrynowy
• Określ właściwości próbek – ich woda woda
stan skupienia, zapach, barwę.
• Do każdej z próbek dodaj taką
samą ilość wody (odmierzoną olej jadalny ocet
pipetą Pasteura), wymieszaj woda woda
dokładnie zawartość naczyń za
pomocą drewnianych patyczków.
• Zbadaj rozpuszczalność próbek. folia
denaturat aluminiowa
Obserwacje:
Nazwa produktu Stan skupienia Zapach Barwa Rozpuszczalność w wodzie
mąka stały bezwonny biała słaba
kwasek cytrynowy stały bezwonny bezbarwna, po rozdrobnieniu biała dobra
olej jadalny ciekły bezwonny słomkowa słaba
ocet ciekły ostry, drażniący bezbarwna dobra
denaturat ciekły nieprzyjemny fioletowa dobra
folia aluminiowa stały bezwonny srebrzystoszara słaba
Co ciekawe, badając produkty, można określić również cechy wielu substancji wchodzących w ich skład.
16