Page 15 - 883351_podrecznik chemia_kl7_nowaPP
P. 15
folia aluminiowa glin
rysik ołówka grafit (odmiana węgla)
Właściwości badanych substancji dzielimy na fizyczne i chemiczne. Właściwość fizyczna – cecha
substancji, którą zazwyczaj można
określić z pominięciem właściwości
chemicznych, np. barwa metalu
Właściwości substancji
w badanym drucie.
Właściwość chemiczna – cecha
substancji, którą można wykazać
w trakcie przeprowadzanego
doświadczenia chemicznego, np.
badanie palności substancji podczas
fizyczne chemiczne
jej kontaktu z ogniem.
stan skupienia, barwa, przezroczystość, Zapach i smak uznano za właściwości
rozpuszczalność, twardość, połysk, palność, smak, zapach,
temperatura wrzenia, temperatura interakcje (oddziaływania) chemiczne, ponieważ nie można ich
topnienia, gęstość, przewodnictwo z innymi substancjami scharakteryzować za pomocą wielkości
elektryczne, przewodnictwo cieplne fizycznych, a w ich poznanie zaangażo-
wane są procesy chemiczne zachodzą-
ce w naszych organizmach.
O czym należy pamiętać przy określaniu właściwości
substancji?
• O warunkach, w jakich je badamy (np. różne wyniki pomiarów możemy Często mylimy barwę z przezroczysto-
otrzymać w zależności od pory roku); większość właściwości podanych jest ścią. Zaparzona herbata jest w dużym
w tablicach chemicznych, gdzie są wyszczególnione temperatura i ciśnie- stopniu przezroczysta. Po dodaniu do
niej mleka jej przezroczystość maleje.
nie panujące podczas badania. Dlatego określenie barwy „przezroczy-
• O bezpieczeństwie – dlatego podczas zajęć w szkolnej pracowni nie bę- stą” jest niepełne i nie oddaje w pełni jej
dziemy sprawdzali np. smaku. koloru.
13