Page 215 - 883351_podrecznik chemia_kl7_nowaPP
P. 215

Więcej na temat


          Kwasy w kosmetykach
          Poznanie właściwości kwasów zna-
          cząco ułatwi ich wykorzystywanie.
          Związki chemiczne stężone, żrące
          wymagają szczególnie ostrożnego
          postępowania z nimi. Między innymi
          dlatego kwas solny czy kwas siar-
          kowy(VI) nie mogą mieć kontaktu
          ze skórą. Są jednak kwasy, które od
          dawna są składnikami popularnych
          kosmetyków do pielęgnacji ciała.

          Kwas migdałowy − pozyskiwany z gorzkich migdałów, ma właściwości antybakteryjne, wpływa pozytywnie na kon-
          dycję skóry, wygładza ją i pobudza jej komórki do odnowy.

          Kwas jabłkowy – wydzielany z niedojrzałych jabłek, głogu, żurawiny oraz borówek, wyraźnie nawilża i zmiękcza
          cerę, działa antygrzybicznie, łagodzi stany zapalne i zapobiega powstawaniu zaskórników.

          Kwas mlekowy − obecny w skwaśniałym mleku, jest naturalnym nawilżaczem skóry, zmniejsza jej przebarwienia,
          poprawia elastyczność i wyrównuje zmarszczki.
          Kwas cytrynowy, znajdujący się w owocach cytrusowych, wpływa korzystnie na skórę − złuszczając ją, usuwa
          zaskórniki i zmniejsza widoczność przebarwień, jest naturalnym konserwantem (także w przemyśle spożywczym).

            Takich przykładów jest o wiele więcej. Trudno znaleźć kosmetyk, który w swoim składzie nie ma kwasu.





          W skrócie                                             Czy już umiesz? Sprawdź się!


               Kwasy tlenowe – związki chemiczne, których        1   Oblicz, ile gramów tlenku siarki(IV) potrzeba do
              cząsteczki składają się z atomu lub atomów wodoru     wyprodukowania 100 g kwasu siarkowego(IV)
              oraz z reszty kwasowej, w której zawsze musi się      w reakcji tlenku z wodą.
              znajdować co najmniej jeden atom tlenu.
                                                                 2   Wyszukaj w internecie informacje na temat
               Kwasy tlenowe powstają w reakcji tlenku niemetalu    kwasu fosforowego(V) używanego do produkcji
              i wody. Taki tlenek niemetalu nazywamy tlenkiem       napojów typu cola. Podaj przybliżoną ilość kwasu
              kwasotwórczym.                                        w jednolitrowej butelce napoju.

               Kwas azotowy(V), kwas siarkowy(VI) i kwas         3   Zastanów się, jakie czynności należy podjąć w razie
              fosforowy(V) wykorzystywane są m.in. do produkcji     przypadkowego oblania się kwasem siarkowym(VI).
              nawozów sztucznych.
                                                                 4   W klasie 8 poznasz kwasy należące do związków
               Kwas węglowy wykorzystywany jest do produkcji        chemii organicznej. Każdy z nich to przykład kwasu
                                                                                               3
              napojów gazowanych.                                   tlenowego. Oblicz masę 20 cm  kwasu octowego
                                                                    o stężeniu 10% w temp. 20 °C. Potrzebnych danych
                                                                    poszukaj w tabeli gęstości znajdującej się na końcu
                                                                    podręcznika.

                                                                                   213
   210   211   212   213   214   215   216   217   218   219   220