Page 154 - geografia 6
P. 154
Kuchnie naszych sąsiadów
Tradycyjna kuchnia regionalna była zawsze zależna od dostępności produktów
na danym terenie. Duży wpływ na powstawanie potraw regionalnych miała kultura
i religia. Wiele potraw tradycyjnie spożywanych w Polsce i państwach sąsiednich
ma te same składniki. Jednak wraz ze zmianami granic, rozwojem gospodarczym
i migracjami ludności zmieniały się zwyczaje żywieniowe poszczególnych regionów.
Chociaż kuchnia niemiecka jest bardzo różnorodna,
to ogólnie można stwierdzić, że Niemcy jedzą bardzo
dużo mięs, w tym wiele różnie przyrządzanych kiełbas.
Na przykład grillowana biała kiełbasa jest często podawana
z zasmażaną kapustą kiszoną. Kiszenie jest naturalną,
korzystną dla zdrowia i popularną w wielu regionach świata
metodą długotrwałego przechowywania żywności. Kiszona
kapusta jest bardzo popularna również w całej Polsce.
Kuchnia czeska znana jest z knedlików, Wiele dań kuchni słowackiej wywodzi się z tradycji
czyli drożdżowych klusek mącznych lub pasterskich, w których potrawy przygotowywano
ziemniaczanych, gotowanych na parze. z prostych, stale dostępnych produktów. Przykładem
Serwowane są one jako dodatek do dań takiego dania są bryndzowe haluszki, czyli kluseczki
głównych. Ich puszysta struktura doskonale mączno-ziemniaczane przecierane przez sito.
nadaje się do spożywania wraz z gęstymi sosami Podawane są one z bryndzą – owczym serem, o który
mięsnymi lub słodkimi – owocowymi. Podobnie nie było trudno podczas wypasu owiec, oraz z wędzoną
przyrządzane kluski są tradycyjną potrawą słoniną. Bryndza to ostry ser popularny również
w kilku regionach Polski (np. buchty na Śląsku). na Podhalu.
152
152
0702_881340_Geografia_6_.indd 152 04.07.2019 11:38:08