Page 155 - geografia 6
P. 155
Szczi to zupa z kapusty lub innych warzyw liściastych (np. szczawiu,
pokrzywy), tradycyjnie warzona w glinianym naczyniu w piecu; z dodatkiem
mięsa, ryb lub grzybów, a także kaszy i śmietany. Szczi i kasza to strawa
nasza – mawiali Rosjanie. Ze względu na łatwość przyrządzenia i walory
smakowe była i jest bardzo popularna. Przypomina nieco polski kapuśniak.
Litewski kastinys jest przykładem dania, które jadano
niegdyś w czasie postu podczas prac polowych
– ze względu na kaloryczność i krótki czas przygotowania.
Jest to gęsty sos ze śmietany i masła z dodatkiem
przypraw, spożywany z ziemniakami lub chlebem.
Obecnie można go kupić w większości sklepów
spożywczych na Litwie.
W kuchni białoruskiej popularnych jest wiele dań
przygotowywanych z masy ziemniaczanej. Wśród nich
szczególnym uznaniem cieszy się, tradycyjnie zapiekana
w glinianych naczyniach, babka ziemniaczana. Ziemniak
jest rośliną uprawianą w Europie stosunkowo od
niedawna (w tej części Europy powszechnie od XIX wieku).
Jednak w wielu regionach zdołał wyprzeć ze stołów
niektóre, niegdyś popularne potrawy z mąki i kaszy. Babka
ziemniaczana to również regionalna potrawa Podlasia.
W większości państw słowiańskich chleb miał znaczenie nie tylko kulinarne,
ale i obrzędowe. Na Ukrainie do dziś jest żywa tradycja wypiekania
specjalnych chlebów na wesela (korowaj), pogrzeby czy święta wielkanocne
(drożdżowa paska).
1. Które z pokazanych potraw miałaś/miałeś okazję spróbować? Które jada się u ciebie w domu?
2. Znajdź w internecie przepisy na te potrawy, których nie znasz. Jeśli uda ci się przyrządzić takie danie
w domu, nakręć fi lmik z jego przyrządzania, a następnie zaprezentuj go w klasie.
3. Odszukaj w internecie informacje na temat pierogów, które w Polsce nazywa się ruskimi. Jak się je
przyrządza? Jak są nazywane w Rosji, a jak – na Ukrainie?
153
153
0702_881340_Geografia_6_.indd 153 04.07.2019 11:38:09