Page 155 - geografia 6
P. 155

Szczi to zupa z kapusty lub innych warzyw liściastych (np. szczawiu,
                                               pokrzywy), tradycyjnie warzona w glinianym naczyniu w piecu; z dodatkiem
                                               mięsa, ryb lub grzybów, a także kaszy i śmietany. Szczi i kasza to strawa
                                               nasza – mawiali Rosjanie. Ze względu na łatwość przyrządzenia i walory
                                               smakowe była i jest bardzo popularna. Przypomina nieco polski kapuśniak.









                                                               Litewski kastinys jest przykładem dania, które jadano
                                                               niegdyś w czasie postu podczas prac polowych
                                                               – ze względu na kaloryczność i krótki czas przygotowania.
                                                               Jest to gęsty sos ze śmietany i masła z dodatkiem
                                                               przypraw, spożywany z ziemniakami lub chlebem.
                                                               Obecnie można  go kupić w większości sklepów
                                                               spożywczych na Litwie.








                                                               W kuchni białoruskiej popularnych jest wiele dań
                                                                 przygotowywanych z masy ziemniaczanej. Wśród nich
                                                               szczególnym uznaniem cieszy się, tradycyjnie zapiekana
                                                               w glinianych naczyniach, babka ziemniaczana. Ziemniak
                                                               jest rośliną uprawianą w Europie stosunkowo od
                                                               niedawna (w tej części Europy powszechnie od XIX wieku).
                                                               Jednak w wielu regionach zdołał wyprzeć ze stołów
                                                               niektóre, niegdyś popularne potrawy z mąki  i kaszy. Babka
                                                               ziemniaczana to również regionalna potrawa Podlasia.









                                               W większości państw słowiańskich chleb miał znaczenie nie tylko kulinarne,
                                               ale i obrzędowe. Na Ukrainie do dziś jest żywa tradycja wypiekania
                                                 specjalnych chlebów na wesela (korowaj), pogrzeby czy święta wielkanocne
                                               (drożdżowa paska).


          1.   Które z pokazanych potraw miałaś/miałeś okazję spróbować? Które jada się u ciebie w domu?
          2.   Znajdź w internecie przepisy na te potrawy, których nie znasz. Jeśli uda ci się przyrządzić takie danie
               w domu, nakręć fi lmik  z jego przyrządzania, a następnie zaprezentuj go w klasie.

          3.   Odszukaj w internecie informacje na temat pierogów, które w Polsce nazywa się ruskimi. Jak się je
               przyrządza? Jak są nazywane  w Rosji, a jak – na Ukrainie?

                                                                                 153
                                                                                 153


   0702_881340_Geografia_6_.indd   153                                                                        04.07.2019   11:38:09
   150   151   152   153   154   155   156   157   158   159   160