Page 141 - geografia 8
P. 141

Jakie są konsekwencje marnotrawienia żywności?

          Obecnie szacuje się, że na świecie więcej osób umiera z powodu chorób wy-                1 kg
          nikających z otyłości, zbyt obfi tej diety niż z głodu i niedożywienia – choć   WOŁOWINAOŁOWINA  SOJAA
                                                                                                           SOJ
                                                                                         W
          nadal z tych powodów cierpią 2 mld ludzi. Jednocześnie większość krajów
          świata marnuje jedzenie. W sumie 1/3 żywności jest wyrzucana. Jakie odczu-
          cia i reakcje wywołują w tobie te informacje? U wielu ludzi taki stan rzeczy
          budzi poważne wątpliwości moralne. W 2008 r. papież Benedykt XVI
          powiedział, że głód i niedożywienie są nie do przyjęcia w świecie, który dys-
          ponuje wystarczającym poziomem produkcji, środków i wiedzy, by położyć                         EMISJA CO
                                                                                                         EMISJA CO 22
                                                                                                         ZUŻY
          im kres. Niepokój wywołują też olbrzymie koszty środowiskowe wytwarzania                       ZUŻYCIECIE
                                                                                                         W
                                                                                                         WODYODY
                                                                                                         UŻYT
          żywności – zwłaszcza mięsa (il. 3.58). Unia Europejska planuje zmniejszyć                      UŻYTAA
                                                                                                         PO
                                                                                                         POWIERZCHNIAWIERZCHNIA
          do 2030 r. marnowanie żywności o 50%. Wymaga to działań prawnych oraz
          uświadamiania w tym zakresie producentów i konsumentów.                    3.58    Porównanie kosztów
             Problem marnotrawienia żywności dotyczy także Polski. Szacuje się, że   środowiskowych wyprodukowania
          w skali całego kraju w każdej sekundzie przez cały rok trafi a do kosza blisko   1 kg pełnowartościowego białka
                                                                                     z wołowiny i z soi
          153 kg żywności, z czego aż 92 kg w polskich domach. Warto zastanowić się,
          w jakim stopniu każdy z nas się do tego przyczynia i jak może to ograniczyć.




          W skrócie


               Zarówno PKB, jak i produkcja rolna Stanów Zjednoczonych są największe na świecie. Stany Zjednoczone prowadzą
              liczne inwestycje zagraniczne o dużej wartości.
               Do sukcesu gospodarczego Stanów Zjednoczonych przyczyniają się: korzystne warunki naturalne do rozwoju
              rolnictwa, bogate zasoby surowców mineralnych, liberalizm gospodarczy, przedsiębiorczość i pracowitość
              mieszkańców, spośród których wielu jest imigrantami.

               Cechy rolnictwa Stanów Zjednoczonych to: występowanie wielkopowierzchniowych gospodarstw towarowych,
              wysoka mechanizacja i powszechne stosowanie roślin modyfi kowanych genetycznie.

               Około 1/3 światowej żywności jest marnowana, w tym najbardziej w Stanach Zjednoczonych. Powodami są:
              nadprodukcja, niskie ceny, promowanie sprzedaży produktów w dużych opakowaniach, niska świadomość, mała
              wiedza dotycząca przyrządzania posiłków.


          Czy już umiesz? Sprawdź!


           1   Podaj trzy argumenty potwierdzające, że gospodarka Stanów Zjednoczonych należy do największych na świecie.
           2   Wymień po dwa czynniki przyrodnicze i pozaprzyrodnicze, które przyczyniły się do sukcesu amerykańskiej
              gospodarki.
           3   Amerykańskie powiedzenie głosi: Czas, który mamy, to pieniądz, którego nie mamy. Powiedz, w jaki sposób ilustruje
              ono sukces gospodarczy Stanów Zjednoczonych.
           4   Zapisz pięć praktycznych porad dla gospodarstw domowych, które chcą zmniejszyć marnowanie żywności.

           5   Przygotuj zestaw argumentów, których można użyć wobec kogoś, kto na twoich oczach wyrzuca jedzenie.

                                                                                   139



                                                                                                              02.07.2021   14:52:53
   0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd   139                                                                 02.07.2021   14:52:53
   0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd   139
   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145   146