Page 141 - geografia 8
P. 141
Jakie są konsekwencje marnotrawienia żywności?
Obecnie szacuje się, że na świecie więcej osób umiera z powodu chorób wy- 1 kg
nikających z otyłości, zbyt obfi tej diety niż z głodu i niedożywienia – choć WOŁOWINAOŁOWINA SOJAA
SOJ
W
nadal z tych powodów cierpią 2 mld ludzi. Jednocześnie większość krajów
świata marnuje jedzenie. W sumie 1/3 żywności jest wyrzucana. Jakie odczu-
cia i reakcje wywołują w tobie te informacje? U wielu ludzi taki stan rzeczy
budzi poważne wątpliwości moralne. W 2008 r. papież Benedykt XVI
powiedział, że głód i niedożywienie są nie do przyjęcia w świecie, który dys-
ponuje wystarczającym poziomem produkcji, środków i wiedzy, by położyć EMISJA CO
EMISJA CO 22
ZUŻY
im kres. Niepokój wywołują też olbrzymie koszty środowiskowe wytwarzania ZUŻYCIECIE
W
WODYODY
UŻYT
żywności – zwłaszcza mięsa (il. 3.58). Unia Europejska planuje zmniejszyć UŻYTAA
PO
POWIERZCHNIAWIERZCHNIA
do 2030 r. marnowanie żywności o 50%. Wymaga to działań prawnych oraz
uświadamiania w tym zakresie producentów i konsumentów. 3.58 Porównanie kosztów
Problem marnotrawienia żywności dotyczy także Polski. Szacuje się, że środowiskowych wyprodukowania
w skali całego kraju w każdej sekundzie przez cały rok trafi a do kosza blisko 1 kg pełnowartościowego białka
z wołowiny i z soi
153 kg żywności, z czego aż 92 kg w polskich domach. Warto zastanowić się,
w jakim stopniu każdy z nas się do tego przyczynia i jak może to ograniczyć.
W skrócie
Zarówno PKB, jak i produkcja rolna Stanów Zjednoczonych są największe na świecie. Stany Zjednoczone prowadzą
liczne inwestycje zagraniczne o dużej wartości.
Do sukcesu gospodarczego Stanów Zjednoczonych przyczyniają się: korzystne warunki naturalne do rozwoju
rolnictwa, bogate zasoby surowców mineralnych, liberalizm gospodarczy, przedsiębiorczość i pracowitość
mieszkańców, spośród których wielu jest imigrantami.
Cechy rolnictwa Stanów Zjednoczonych to: występowanie wielkopowierzchniowych gospodarstw towarowych,
wysoka mechanizacja i powszechne stosowanie roślin modyfi kowanych genetycznie.
Około 1/3 światowej żywności jest marnowana, w tym najbardziej w Stanach Zjednoczonych. Powodami są:
nadprodukcja, niskie ceny, promowanie sprzedaży produktów w dużych opakowaniach, niska świadomość, mała
wiedza dotycząca przyrządzania posiłków.
Czy już umiesz? Sprawdź!
1 Podaj trzy argumenty potwierdzające, że gospodarka Stanów Zjednoczonych należy do największych na świecie.
2 Wymień po dwa czynniki przyrodnicze i pozaprzyrodnicze, które przyczyniły się do sukcesu amerykańskiej
gospodarki.
3 Amerykańskie powiedzenie głosi: Czas, który mamy, to pieniądz, którego nie mamy. Powiedz, w jaki sposób ilustruje
ono sukces gospodarczy Stanów Zjednoczonych.
4 Zapisz pięć praktycznych porad dla gospodarstw domowych, które chcą zmniejszyć marnowanie żywności.
5 Przygotuj zestaw argumentów, których można użyć wobec kogoś, kto na twoich oczach wyrzuca jedzenie.
139
02.07.2021 14:52:53
0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd 139 02.07.2021 14:52:53
0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd 139