Page 74 - GwK_podrecznik_cz-3_kl-2_2018
P. 74
107. Ogródek na parapecie
Wiosną tęsknimy za świeżymi owocami i warzywami. W ten sposób
często objawia się po zimie brak witamin i minerałów. W sklepach na wiosnę
pojawiają się nowalijki: sałata, rzodkiewka, szczypiorek, ale także hodowane
w szklarniach pomidory i ogórki. Warto samemu zadbać o świeże warzywa
i zioła — w łatwy sposób można je wyhodować w doniczkach.
Szczypiorek
W doniczce z ziemią zrób dołek i włóż do niego cebulę.
Przysyp ją lekko ziemią w taki sposób, żeby połowa cebuli
wystawała nad podłożem. Jeśli masz małe cebulki, np.
dymkę, to warto posadzić od razu kilka sztuk w jednej
doniczce.
Ustaw doniczkę na parapecie i systematycznie podlewaj.
Najszybciej szczypiorek urośnie z cebuli, która już
wypuściła zielone listki.
Natka pietruszki
Do wyhodowania natki potrzebny jest korzeń
pietruszki. Można zasadzić cały korzeń, jeśli nie jest zbyt
duży, lub tylko jego górną część. Warto wykorzystać
korzeń, na którym już pojawiły się listki, ponieważ nie
z każdego korzenia wyrośnie natka.
Korzeń pietruszki należy przysypać ziemią podobnie
jak cebulę i systematycznie, ale niezbyt obficie, podlewać.
Do jednej doniczki można posadzić kilka korzeni.
Na natkę trzeba poczekać około 10 dni. Warto nie obcinać
listków do końca, bo wtedy będą mogły one dalej rosnąć.
Wiosną warto także dodawać do posiłków kiełki
różnych roślin. W tym celu wystarczy na talerzyku
rozłożyć gazę, wsypać wybrane nasiona i systematyczne je
podlewać.
1. Dowiedz się, jakie nasiona warto hodować na kiełki.
2. Do jakich potraw dodaje się szczypiorek i natkę pietruszki?
3. Jakie rośliny przydatne w kuchni można jeszcze uprawiać na parapecie?
72