Page 120 - 881312_TECHNIKA
P. 120
Blender
Do rozdrabniania oraz mieszania zimnych i gorących potraw służy blender. Na rynku występują dwie
odmiany tego urządzenia – ręczna oraz kielichowa. Blender ręczny ma podłużny kształt – z jednej stro-
ny znajduje się uchwyt z wyłącznikiem i regulatorem prędkości obrotowej, z drugiej – metalowy nożyk
tnący, który obraca się z dużą prędkością. Wystarczy wrzucić do głębszego naczynia wybrane produkty,
np. owoce, warzywa, orzechy, kostki lodu, mięso czy zioła, i naciskając je z góry blenderem, stopniowo
wymieszać lub rozdrobnić do żądanej gęstości. Niektóre blendery ręczne mają także końcówkę do ubija-
nia piany oraz pojemniki z dodatkowymi nożami, w których można siekać i ucierać składniki. Blendery
kielichowe zbudowane są natomiast z podstawy, często z przyssawkami, i osadzonego na niej pojemnika.
Doskonale nadają się do przyrządzania koktajli owocowych i warzywnych, kremów, drinków oraz sosów.
Ciekawe!
Wynalazcą blendera był Stefan
Poplawski, amerykański kon-
struktor polskiego pochodzenia.
W 1922 roku opatentował on
urządzenie z wirującym ostrzem
służące do przygotowywania
koktajli mlecznych. Blender ręczny Blender kielichowy
1 Część silnikowa
2 Przycisk prędkości 4
standardowej
2
3 Przycisk maksymalnej
prędkości (turbo) 3 9
4 Regulator prędkości 6
obrotowej 10
5 Końcówka blendera 1
6 Pokrywka pojemnika
7 Część tnąca pojemnika 7
8 Miska 11
5
9 Przyłącze trzepaczki 8
10 Trzepaczka
11 Dzbanek
Budowa blendera ręcznego z dodatkowym wyposażeniem
118