Page 120 - 881312_TECHNIKA
P. 120

Blender
       Do rozdrabniania oraz mieszania zimnych i gorących potraw służy blender. Na rynku występują dwie
       odmiany tego urządzenia – ręczna oraz kielichowa. Blender ręczny ma podłużny kształt – z jednej stro-
       ny znajduje się uchwyt z wyłącznikiem i regulatorem prędkości obrotowej, z drugiej – metalowy nożyk
       tnący, który obraca się z dużą prędkością. Wystarczy wrzucić do głębszego naczynia wybrane produkty,
       np. owoce, warzywa, orzechy, kostki lodu, mięso czy zioła, i naciskając je z góry blenderem, stopniowo
       wymieszać lub rozdrobnić do żądanej gęstości. Niektóre blendery ręczne mają także końcówkę do ubija-
       nia piany oraz pojemniki z dodatkowymi nożami, w których można siekać i ucierać składniki. Blendery
       kielichowe zbudowane są natomiast z podstawy, często z przyssawkami, i osadzonego na niej pojemnika.
       Doskonale nadają się do przyrządzania koktajli owocowych i warzywnych, kremów, drinków oraz sosów.








       Ciekawe!

       Wynalazcą blendera był Stefan
       Poplawski, amerykański kon-
       struktor polskiego pochodzenia.
       W 1922 roku opatentował on
       urządzenie z wirującym ostrzem
       służące do przygotowywania
       koktajli mlecznych.                  Blender ręczny                                       Blender kielichowy


        1    Część silnikowa

        2    Przycisk prędkości                           4
             standardowej
                                                          2
        3    Przycisk maksymalnej
             prędkości (turbo)                            3                                                     9

        4    Regulator prędkości                                                       6
             obrotowej                                                                                          10


        5    Końcówka blendera                            1
        6    Pokrywka pojemnika

        7    Część tnąca pojemnika                                                     7

        8    Miska                                                                                              11
                                                          5
        9    Przyłącze trzepaczki                                                      8

        10   Trzepaczka
        11   Dzbanek

       Budowa blendera ręcznego z dodatkowym wyposażeniem

                                        118
   115   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125