Page 121 - 881312_TECHNIKA
P. 121
Do najważniejszych parametrów i funkcji blendera należą:
moc silnika,
liczba nastawianych prędkości obrotowych,
regulacja prędkości obrotowej,
przycisk turbo,
możliwość pracy pulsacyjnej,
obsługiwane funkcje, np. kruszenie lodu, miksowanie, rozdrabnianie, siekanie, ucieranie, ubijanie piany,
dodatkowe końcówki.
Jak prawidłowo używać blendera?
1. Nie składaj ani nie rozkładaj urządzenia, gdy przewód zasilający jest włączony do gniazdka. Grozi to
niekontrolowanym uruchomieniem blendera.
2. Dostosuj prędkość obrotową do rodzaju rozdrabnianych produktów, aby nie przeciążyć silnika.
3. Nie włączaj urządzenia przed włożeniem jego końcówki tnącej do naczynia z produktami.
4. Unikaj napełniania miski blendera powyżej oznaczonego poziomu maksymalnego.
5. Nie dotykaj noży tnących nawet przy wyłączonym silniku, ponieważ są bardzo ostre i można się nimi
pokaleczyć.
6. Jeśli mieszane lub rozdrabniane składniki zablokują nożyk tnący, najpierw odłącz urządzenie od zasi-
lania – dopiero potem oczyść ostrza.
7. Wyłącz blender, zanim wyjmiesz jego końcówkę z miski. Dzięki temu unikniesz zachlapania kuchni
rozdrobnioną masą.
4
1
5
1 Zatyczka pokrywy
2
2 Szpatułka (popychacz)
6
3 Pokrywa kielicha
4 Kielich
5 Noże
6 Podstawa noży 7
7 Część silnikowa
Budowa blendera kielichowego 3
119