Page 122 - 881312_TECHNIKA
P. 122
Płyta indukcyjna
Obecnie w nowo budowanych obiektach często rezygnuje się z in-
stalacji gazowej. Wynika to ze względów bezpieczeństwa. Miesz-
kańcy takich budynków korzystają przede wszystkim z urządzeń
zasilanych prądem elektrycznym. Jedną z podstawowych potrzeb
każdego gospodarstwa domowego jest możliwość przygotowywa-
Płyta indukcyjna nia ciepłych posiłków, czyli np. gotowania i pieczenia. W tej sytuacji
ważną rolę odgrywają nowoczesne kuchnie elektryczne, w tym coraz
popularniejsze płyty indukcyjne. Wykorzystują one zmienne pole
magnetyczne wytwarzane przez płaskie okrągłe cewki umieszczone
pod taflą szkła. Do gotowania na takiej kuchni niezbędne są garnki
o grubym i idealnie płaskim dnie, dobrze przylegającym do płyty
grzejnej, oraz wykonanym z podatnej na namagnesowanie stali fer-
romagnetycznej.
Ciekawe!
Płyty indukcyjne są wyjątkowo
bezpieczne i energooszczędne.
Podczas gotowania płaska po-
wierzchnia szkła nie nagrzewa
się, ciepło wytwarza się jedynie
w grubym dnie naczynia. Po- Płyta Zwoje Dno z materiału Pole
ferromagnetycznego
magnetyczne
grzejna
cewki
zwala to zminimalizować straty
ciepła oraz ryzyko poparzenia. Budowa i zasada działania płyty indukcyjnej
Podstawowe parametry i funkcje płyty indukcyjnej to:
moc całkowita,
liczba pól indukcyjnych,
wbudowane zabezpieczenia, np. automatyczny wyłącznik bezpieczeństwa, blokada zmiany ustawień,
zastosowane rozwiązania techniczne, np. funkcja łączenia powierzchni pól grzejnych, rozpoznawanie
obecności naczynia,
rodzaj sterowania, np. dotykowe,
napięcie zasilania 230 lub 400 V.
120