Page 53 - biologia5
P. 53
Wykorzystywanie bakterii przez człowieka
Właściwości bakterii sprawiają, że są one wykorzystywane przez
ludzi w wielu dziedzinach życia, między innymi w przemyśle. Fer-
mentacja prowadzona przez bakterie beztlenowe jest niezbędna do
uzyskania różnorodnych produktów spożywczych, np. kiszonej
kapusty albo serów. Bakterie są także używane do produkcji witamin
i leków. Od wielu lat w ten sposób pozyskuje się m.in. insulinę –
substancję niezbędną do leczenia cukrzycy (il. 2.8). Choroba ta
objawia się podwyższonym poziomem cukru we krwi, co zagraża
zdrowiu i życiu człowieka. Insulina obniża poziom cukru we krwi
do bezpiecznego poziomu. Właściwości saprofityczne bakterii wy-
korzystuje się w oczyszczalniach ścieków, gdzie organizmy te
przekształcają niebezpieczne dla zdrowia związki zawarte w ście-
kach w mniej szkodliwe substancje (il. 2.9).
2.8 Insulina była pierwszą substancją leczniczą 2.9 Oczyszczanie ścieków, do którego wykorzystuje się
wyprodukowaną dzięki bakteriom organizmy, jest nazywane biologicznym w odróżnieniu od
chemicznego, w którym używa się substancji chemicznych
Bakterie mają również niekorzystny wpływ na życie i zdrowie
człowieka. Powodują gnicie produktów spożywczych oraz
przemysłowych (np. papieru i drewna). Choć niektóre bakterie
żyją w symbiozie z człowiekiem, np. tworząc mikroflorę w jelicie
grubym (por. z il. 2.5 na s. 48), wiele innych bakterii powoduje
choroby ludzi, a także roślin i zwierząt. Na przykład, bakte-
rie z gatunku Enterococcus dissolvens [czyt. enterokokus disolwens]
powodują gnicie łodyg kukurydzy. Natomiast szkodliwe substancje
wydzielane przez gronkowca złocistego, nazywane toksynami, Toksyna – substancja trująca
zatruwają takie produkty, jak lody czy majonez, dlatego spożycie wytwarzana przez niektóre
zakażonego jedzenia jest niebezpieczne dla zdrowia. organizmy.
51
0625_Biologia_5_.indd 51 25.06.2018 13:27:55