Page 62 - biologia5
P. 62
Ciekawe! Grzyby w przemyśle
Alkohol etylowy, który produku- Ogromne znaczenie w przemyśle mają drożdże. Jak wiesz, w proce-
ją drożdże, może być używany sie fermentacji alkoholowej wytwarzają one alkohol etylowy i dwu-
również jako paliwo do silników.
Już pierwsze samochody, takie tlenek węgla, są zatem niezbędne do produkcji wina, piwa i innych
jak Ford T z 1908 r., były przysto- napojów alkoholowych. Drożdże są także wykorzystywane w pie-
sowane do spalania zarówno karnictwie ze względu na zdolność do wytwarzania dwutlenku wę-
benzyny, jak i alkoholu etylowe- gla spulchniającego ciasta i pieczywo.
go. W niektórych krajach, np. Wiele gatunków grzybów kapeluszowych jest jadalnych, ale tylko
w Brazylii, gdzie cukier do fer- niektóre, np. pieczarki, są uprawiane (il. 2.20). Z kolei określone
mentacji otrzymuje się z trzciny gatunki pleśni wykorzystuje się przy produkcji serów pleśniowych
cukrowej, takie paliwo jest bar-
dzo popularne. takich jak np. brie, camembert czy gorgonzola (il. 2.21).
Z niektórych grzybów otrzymuje się leki. Największe znaczenie
mają wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów antybiotyki,
Pleśń – potoczne określenie
różnych grzybów saprofitycz- czyli substancje zwalczające bakterie. Inne związki chemiczne uzy-
nych porastających produkty skiwane z grzybów wykorzystuje się m.in. w leczeniu chorób układu
spożywcze, drewno, papier itp. krwionośnego czy reumatyzmu.
2.20 Pieczarki, jak wszystkie grzyby, nie potrzebują światła, 2.21 Niebieskie kropki lub żyłki obecne w niektórych
wymagają jedynie odpowiedniej temperatury i wilgotności. gatunkach sera to grzybnia kropidlaka – jadalna, nieszkodliwa
Dlatego można je uprawiać w specjalnych halach dla ludzi pleśń, nadająca serowi niepowtarzalny smak
Choroby wywoływane przez grzyby
Grzyby pasożytnicze są przyczyną chorób wielu roślin uprawnych
(il. 2.22) i powodują znaczne straty w rolnictwie. Inne gatunki grzy-
bów wywołują choroby u zwierząt (il. 2.23) i ludzi. Choroby te nazy-
wamy grzybicami. Pasożyt może rozwijać się na powierzchni ciała,
powodując np. grzybicę skóry (il. 2.24) czy paznokci. Groźniejsze
bywają jednak grzybice jamy ustnej, pochwy czy płuc. Choroby te
mogą dotknąć osoby z osłabioną odpornością lub przyjmujące anty-
biotyki – te leki zabijają bowiem występujące w naszym organizmie
pożyteczne bakterie, które chronią nas przed rozwojem grzybicy.
60
0625_Biologia_5_.indd 60 25.06.2018 13:28:13