Page 62 - biologia5
P. 62

Ciekawe!                             Grzyby w przemyśle
       Alkohol etylowy, który produku-      Ogromne znaczenie w przemyśle mają drożdże. Jak wiesz, w proce-
       ją drożdże, może być używany         sie fermentacji alkoholowej wytwarzają one alkohol etylowy i dwu-
       również jako paliwo do silników.
       Już pierwsze samochody, takie        tlenek węgla, są zatem niezbędne do produkcji wina, piwa i innych
       jak Ford T z 1908 r., były przysto-  napojów alkoholowych. Drożdże są także wykorzystywane w pie-
       sowane do spalania zarówno           karnictwie ze względu na zdolność do wytwarzania dwutlenku wę-
       benzyny, jak i alkoholu etylowe-     gla spulchniającego ciasta i pieczywo.
       go. W niektórych krajach, np.           Wiele gatunków grzybów kapeluszowych jest jadalnych, ale tylko
       w  Brazylii, gdzie cukier  do fer-   niektóre, np. pieczarki, są uprawiane (il. 2.20). Z kolei określone
       mentacji otrzymuje się z trzciny     gatunki pleśni wykorzystuje się przy produkcji serów pleśniowych
       cukrowej, takie paliwo jest bar-
       dzo popularne.                       takich jak np. brie, camembert czy gorgonzola (il. 2.21).
                                               Z niektórych grzybów otrzymuje się leki. Największe znaczenie
                                            mają  wytwarzane  przez  niektóre  gatunki  grzybów  antybiotyki,
       Pleśń – potoczne określenie
       różnych grzybów saprofitycz-         czyli substancje zwalczające bakterie. Inne związki chemiczne uzy-
       nych porastających produkty          skiwane z grzybów wykorzystuje się m.in. w leczeniu chorób układu
       spożywcze, drewno, papier itp.       krwionośnego czy reumatyzmu.





















       2.20  Pieczarki, jak wszystkie grzyby, nie potrzebują światła,   2.21  Niebieskie kropki lub żyłki obecne w niektórych
       wymagają jedynie odpowiedniej temperatury i wilgotności.   gatunkach sera to grzybnia kropidlaka – jadalna, nieszkodliwa
       Dlatego można je uprawiać w specjalnych halach          dla ludzi pleśń, nadająca serowi niepowtarzalny smak


                                            Choroby wywoływane przez grzyby

                                            Grzyby pasożytnicze są przyczyną chorób wielu roślin uprawnych
                                            (il. 2.22) i powodują znaczne straty w rolnictwie. Inne gatunki grzy-
                                            bów wywołują choroby u zwierząt (il. 2.23) i ludzi. Choroby te nazy-
                                            wamy grzybicami. Pasożyt może rozwijać się na powierzchni ciała,
                                            powodując  np.  grzybicę  skóry  (il.  2.24)  czy  paznokci.  Groźniejsze
                                            bywają jednak grzybice jamy ustnej, pochwy czy płuc. Choroby te
                                            mogą dotknąć osoby z osłabioną odpornością lub przyjmujące anty-
                                            biotyki – te leki zabijają bowiem występujące w naszym organizmie
                                            pożyteczne bakterie, które chronią nas przed rozwojem grzybicy.

                                        60



   0625_Biologia_5_.indd   60                                                                                 25.06.2018   13:28:13
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67