Page 62 - biologia 6
P. 62

Negatywne znaczenie dla człowieka
       W środowisku przyrodniczym, w którym działalność człowieka jest ograniczona, współistnieją różno-
       rodne gatunki roślin i zwierząt. Jedne gatunki zjadają drugie i istnieje między nimi równowaga. Dotyczy
       to także owadów występujących w środowisku. Każdy owad ma ograniczoną ilość pokarmu i jedno-
       cześnie sam stanowi pożywienie dla wielu drapieżników, zatem występowanie dużej liczby osobników
       danego gatunku jest hamowane. Sytuacja się jednak zmienia, gdy mamy do czynienia ze środowiskiem



       Owady zagrażające uprawom leśnym















       Ślady po żerowaniu larw i dorosłych chrząszczy kornika   Brudnica mniszka to motyl, którego gąsienice żerują
       drukarza w warstwie łyka świerka                        na igłach sosny lub świerka


       Owady żerujące na polach i w sadach















       Stonka ziemniaczana to gatunek chrząszcza występujący   Gąsienica motyla owocówki jabłkóweczki żeruje w owocach
       w uprawach ziemniaka                                    jabłoni, powodując ich gnicie i przedwczesne spadanie

       Owady występujące w magazynach żywności
















       Wołek zbożowy jest chrząszczem, którego larwy zjadają   Omacnica spichrzanka (mól spożywczy) jest ćmą, której
       ziarna zbóż, powodując duże straty w magazynach         larwy żywią się suchymi produktami spożywczymi

                                        60
                                        60


   0604_881341_Biologia_6_DRUK.indd   60                                                                      04.06.2019   11:31:50
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67