Page 62 - biologia 6
P. 62
Negatywne znaczenie dla człowieka
W środowisku przyrodniczym, w którym działalność człowieka jest ograniczona, współistnieją różno-
rodne gatunki roślin i zwierząt. Jedne gatunki zjadają drugie i istnieje między nimi równowaga. Dotyczy
to także owadów występujących w środowisku. Każdy owad ma ograniczoną ilość pokarmu i jedno-
cześnie sam stanowi pożywienie dla wielu drapieżników, zatem występowanie dużej liczby osobników
danego gatunku jest hamowane. Sytuacja się jednak zmienia, gdy mamy do czynienia ze środowiskiem
Owady zagrażające uprawom leśnym
Ślady po żerowaniu larw i dorosłych chrząszczy kornika Brudnica mniszka to motyl, którego gąsienice żerują
drukarza w warstwie łyka świerka na igłach sosny lub świerka
Owady żerujące na polach i w sadach
Stonka ziemniaczana to gatunek chrząszcza występujący Gąsienica motyla owocówki jabłkóweczki żeruje w owocach
w uprawach ziemniaka jabłoni, powodując ich gnicie i przedwczesne spadanie
Owady występujące w magazynach żywności
Wołek zbożowy jest chrząszczem, którego larwy zjadają Omacnica spichrzanka (mól spożywczy) jest ćmą, której
ziarna zbóż, powodując duże straty w magazynach larwy żywią się suchymi produktami spożywczymi
60
60
0604_881341_Biologia_6_DRUK.indd 60 04.06.2019 11:31:50