Page 32 - 883687_cwiczenia_biologia_kl7_DRUK
P. 32
2.4 Trawienie i wchłanianie pokarmu
1 Korzystając z różnych źródeł wiedzy, oceń, czy poniższe zdania są prawdziwe.
Zdania z błędnymi informacjami zapisz tak, aby były zgodne z rzeczywistością.
a) Trawienie pokarmu rozpoczyna się w żołądku. TAK /NIE
b) Żółć to enzym trawiący tłuszcze, który jest
produkowany w wątrobie. TAK /NIE
c) Ostatni etap trawienia odbywa się w jelicie grubym. TAK /NIE
2 Skreśl niewłaściwe wyrazy, aby tekst o trawieniu zawierał tylko informacje
prawdziwe.
Ślina wydzielana przez ślinianki / migdałki zawiera enzym zwany amylazą
ślinową, która rozkłada skrobię (cukier złożony) / białka na prostsze związki.
Wydzielany przez gruczoły ściany żołądka kwas solny / octowy stanowi część soku
żołądkowego. Kwas pełni kilka funkcji: odkaża połknięty pokarm, powoduje
pęcznienie białek, reguluje pracę mięśni żołądka i uaktywnia enzym nazywany
pepsyną / trypsyną. Enzymy wydzielane do dwunastnicy przez trzustkę i gruczoły
ściany dwunastnicy stanowią sok trzustkowy / wątrobowy. W przygotowaniu
tłuszczów do trawienia bierze udział żółć wydzielana przez wątrobę / trzustkę.
Z niestrawionych resztek pokarmowych są odciągane woda i sole mineralne /
witaminy, które przechodzą do krwi. Dzięki licznie występującym w jelicie
grubym bakteriom / wirusom resztki ulegają fermentacji i gniciu. Tworzy się kał,
który jest usuwany z organizmu przez odbyt / cewkę.
3 Wyjaśnij, w jaki sposób substancje odżywcze są wchłaniane i gdzie zachodzi
ten proces.
30