Page 32 - 883687_cwiczenia_biologia_kl7_DRUK
P. 32

2.4  Trawienie i wchłanianie pokarmu




       1   Korzystając z różnych źródeł wiedzy, oceń, czy poniższe zdania są prawdziwe.
           Zdania z błędnymi informacjami zapisz tak, aby były zgodne z rzeczywistością.

           a)  Trawienie pokarmu rozpoczyna się w żołądku.          TAK  /NIE



           b)  Żółć to enzym trawiący tłuszcze, który jest
               produkowany w wątrobie.                              TAK  /NIE


           c)  Ostatni etap trawienia odbywa się w jelicie grubym.   TAK  /NIE





       2   Skreśl niewłaściwe wyrazy, aby tekst o trawieniu zawierał tylko informacje
           prawdziwe.


           Ślina wydzielana przez ślinianki / migdałki zawiera enzym zwany amylazą
           ślinową, która rozkłada skrobię (cukier złożony) / białka na prostsze związki.
           Wydzielany przez gruczoły ściany żołądka kwas solny / octowy stanowi część soku
           żołądkowego. Kwas pełni kilka funkcji: odkaża połknięty pokarm, powoduje
           pęcznienie białek, reguluje pracę mięśni żołądka i uaktywnia enzym nazywany
           pepsyną / trypsyną. Enzymy wydzielane do dwunastnicy przez trzustkę i gruczoły
           ściany dwunastnicy stanowią sok trzustkowy / wątrobowy. W przygotowaniu
           tłuszczów do trawienia bierze udział żółć wydzielana przez wątrobę / trzustkę.
           Z niestrawionych resztek pokarmowych są odciągane woda i sole mineralne /
           witaminy, które przechodzą do krwi. Dzięki licznie występującym w jelicie
           grubym bakteriom / wirusom resztki ulegają fermentacji i gniciu. Tworzy się kał,
           który jest usuwany z organizmu przez odbyt / cewkę.



       3   Wyjaśnij, w jaki sposób substancje odżywcze są wchłaniane i gdzie zachodzi
           ten proces.














                                             30
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37