Page 35 - 883687_cwiczenia_biologia_kl7_DRUK
P. 35
2.5 Zdrowie układu pokarmowego
Przyczyny chorób układu pokarmowego można podzielić na 2 kategorie.
1
Przyporządkuj wymienione w ramce przyczyny do właściwych rubryk w tabeli.
pasożyty brak aktywności fizycznej złe przechowywanie żywności
jedzenie produktów wysoko przetworzonych jedzenie zbyt obfitych posiłków
bakterie chorobotwórcze grzyby pleśniowe na żywności
skażenie żywności pestycydami używki
Niezdrowy styl życia Brak higieny żywienia i żywności
2 W profilaktyce chorób układu pokarmowego ważną rolę odgrywa higiena
żywności i żywienia. Wymień przynajmniej 6 zasad związanych z prawidłowym
przechowywaniem i przygotowywaniem żywności.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
3 Według WHO maksymalne dobowe spożycie soli przez osobę dorosłą
nie powinno przekraczać 5 g. Korzystając z różnych źródeł wiedzy (m.in.
opakowania produktów żywnościowych, internet), oblicz, ile gramów soli
spożywasz dziennie.
33