Page 35 - 883687_cwiczenia_biologia_kl7_DRUK
P. 35

2.5  Zdrowie układu pokarmowego




              Przyczyny chorób układu pokarmowego można podzielić na 2 kategorie.
          1
              Przyporządkuj wymienione w ramce przyczyny do właściwych rubryk w tabeli.


                      pasożyty          brak aktywności fizycznej          złe przechowywanie żywności
                    jedzenie produktów wysoko przetworzonych          jedzenie zbyt obfitych posiłków
                           bakterie chorobotwórcze          grzyby pleśniowe na żywności
                                  skażenie żywności pestycydami          używki




                         Niezdrowy styl życia           Brak higieny żywienia i żywności












          2   W profilaktyce chorób układu pokarmowego ważną rolę odgrywa higiena
              żywności i żywienia. Wymień przynajmniej 6 zasad związanych z prawidłowym
              przechowywaniem i przygotowywaniem żywności.
              1.

              2.
              3.

              4.
              5.

              6.


          3   Według WHO maksymalne dobowe spożycie soli przez osobę dorosłą
              nie powinno przekraczać 5 g. Korzystając z różnych źródeł wiedzy (m.in.
              opakowania produktów żywnościowych, internet), oblicz, ile gramów soli
              spożywasz dziennie.









                                               33
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40