Page 140 - biologia 7
P. 140

Jak dbać o odporność?

        Istnieje wiele sposobów wzmacniania odporności. Do najważniejszych należą: higiena, zdrowy styl życia, dbanie o oto-
        czenie, w którym się znajdujemy, właściwa dieta (il. 5.15). W celu wzmocnienia odporności zaleca się czasem przyjęcie
        szczepionki, ale powinna być ona zastosowana wyłączenie po konsultacji z lekarzem. Ostrożność należy zachować
        także w przypadku preparatów opisywanych jako środki wspomagające odporność. Przed użyciem koniecznie trzeba
        sprawdzić ich skład i skonsultować zasadność ich stosowania ze specjalistą – lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem.


        Ciekawe!












                                            Higiena – mycie rąk                 Zdrowy styl życia – sen, aktywność
        W wielu krajach popularnym sposobem                                     fizyczna na świeżym powietrzu
        na  wzmacnianie  odporności jest korzy-
        stanie z sauny i zimnych kąpieli. W Pol-
        sce z roku na roku przybywa zwolenni-
        ków morsowania, czyli krótkich kąpieli
        w lodowatej wodzie, poprzedzonych od-
        powiednią rozgrzewką i przygotowaniem.
        Lodowatych kąpieli nie należy odbywać
        w pojedynkę, ale w grupie zapewniającej
        bezpieczeństwo. Po wyjściu z wody trze-
        ba się ciepło ubrać i wypić gorący napój.
                                            Dbanie o otoczenie – wietrzenie     Dieta bogata w warzywa i owoce, które
                                            pomieszczeń i nawilżanie powietrza  są źródłem witamin i soli mineralnych

                                            5.15    Sposoby dbania o odporność

                                            Pożyteczne bakterie
                                            Dojrzewanie układu odpornościowego w przypadku ludzi kończy się zazwy-
                                            czaj ok. 15 roku życia. Jeśli układ ten funkcjonuje w prawidłowy sposób, to
                                            chroni organizm przed większością patogenów, a także skutecznie eliminuje
                                            zakażone lub wadliwe komórki. Sprzymierzeńcami we wzmacnianiu układu
                                            odpornościowego są m.in. bakterie, które naturalnie żyją w jelicie grubym,
                                            a także na skórze i w drogach rodnych kobiety. Ograniczają one możliwość
                                            zasiedlenia tych miejsc przez patogeny, np. dzięki temu, że wydzielają sub-
                                            stancje szkodliwe dla ich rozwoju. Z tego względu dbałość o korzystne dla
        5.16    Spożywanie jogurtów         człowieka bakterie to jeden z elementów wzmacniania odporności (il. 5.16).
        i kiszonek to codzienne zalecenie   Stosowanie antybiotyków prowadzi nie tylko do zabicia patogenów, ale także
        dietetyczne, konieczne zwłaszcza    bakterii działających na korzyść ludzkiego organizmu – wchodzących w skład
        po antybiotykoterapii. Lekarze
        doradzają wówczas także             tzw. mikrobiomu jelit. Spożywanie jogurtów, kiszonek (Podejmij temat) lub pro-
        spożywanie probiotyków              biotyków, czyli odpowiednio wybranych bakterii, pozwala go obudować.

                                      138



                                                                                                              06.12.2022   16:41:56
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   138                                                              06.12.2022   16:41:56
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   138
   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145