Page 137 - biologia 7
P. 137
Profi laktyka
Alergia jako przykład nadwrażliwości układu odpornościowego
Przyczyny: rozpoznanie nieszkodliwych czynników (il.) przez układ odpornościowy
jako zagrożenie i reakcja (często nadmierna) na nie.
Czynniki wywołujące alergię są określane jako alergeny.
• Wykonywanie
specjalistycznych testów cznych testów
specjalisty
immunologicznych
(w celu identyfi kacji
alergenów wywołujących
reakcje u danego pacjenta).
pyłki roślin zarodniki grzybów sierść i jad pokarm, • Unikanie substancji
(pleśnie) zwierząt np. owoce morza zawierających alergeny.
Objawy: są zróżnicowane (il.) w zależności od rodzaju alergii – wyróżnia się m.in.
alergię pokarmową, alergię wziewną i alergię kontaktową (skórną).
Zaczerwienione oczy Katar Zaczerwienienie
i świąd nosa
112
Rozszerzenie naczyń Zaburzenia układu Zmiany na skórze
krwionośnych pokarmowego (biegunki, (wysypka)
wymioty) Wstrząs anafi laktyczny
zagraża życiu i wymaga
natychmiastowej
Zagrożenia: alergia bywa uciążliwa, ale zwykle nie stanowi poważnego zagroże- pomocy medycznej!
nia. Czasem jednak reakcja organizmu na alergen jest tak gwałtowna, że dochodzi W razie jego
do wstrząsu anafi laktycznego. Objawia się on m.in. trudnościami w przełykaniu podejrzenia wezwij
i oddychaniu, nagłym spadkiem ciśnienia krwi, zaczerwienieniem lub bladością pogotowie ratunkowe!
skóry, świądem ciała, wymiotami, a nawet omdleniem.
135
06.12.2022 16:41:34
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 135 06.12.2022 16:41:34
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 135