Page 184 - 883351_podrecznik chemia_kl7_nowaPP
P. 184
Przykład 36.
Ile należy kupić soli kuchennej, żeby przygotować solankę (nasycony roztwór chlorku sodu) w temperaturze
20 °C? Naczynie, które mamy do dyspozycji, to słoik z 1 l wody. Gęstość wody wynosi 1 g .
cm 3
Etap Rozwiązanie
1. Wypisz dane i szukane. Dane: Szukane:
T = 20 °C m = ?
w
V = 1 l m = ?
w
s
g
d = 1 cm 3
w
2. Wyszukaj na wykresie Z wykresu rozpuszczalności wynika, że w temperaturze 20 °C możemy
rozpuszczalności maksymalnie rozpuścić 36 g chlorku sodu w 100 g wody.
chlorek sodu, odszukaj
oś z temperaturami.
Następnie odczytaj masę
substancji, jaka się w tej
temperaturze rozpuszcza
w 100 g wody.
3. Zamień jednostki, jeśli Temperatura w treści zadania i na wykresie rozpuszczalności podana jest
to konieczne. w °C. Masa podana jest w gramach, a objętość wody – w litrach. Zamieńmy
3
litry na cm .
1 l = 1000 cm 3
4. Podaj wzór niezbędny Aby obliczyć masę wody, musimy przekształcić wzór na gęstość: d = m w
do obliczeń. Po przekształceniu otrzymujemy: m = d ∙ V w w V w
w
w
5. Przystąp do obliczania. Obliczamy masę wody:
m = 1 g ∙ 1000 cm
3
w cm 3
m = 1000 g
w
Obliczamy masę chlorku sodu, korzystając z proporcji:
36 g chlorku sodu — 100 g wody
x — 1000 g wody
36 g = 100 g
x 1000 g
36 g ∙ 1000 g
x = 100 g
x = 360 g, zatem m = 360 g
s
6. Napisz odpowiedź. Odpowiedź: Aby przygotować solankę w temperaturze 20 °C, należy
rozpuścić 360 g chlorku sodu w 1 l wody.
182