Page 184 - 883351_podrecznik chemia_kl7_nowaPP
P. 184

Przykład 36.

          Ile należy kupić soli kuchennej, żeby przygotować solankę (nasycony roztwór chlorku sodu) w temperaturze
          20 °C? Naczynie, które mamy do dyspozycji, to słoik z 1 l wody. Gęstość wody wynosi 1   g  .
                                                                                           cm 3

          Etap                             Rozwiązanie

          1.  Wypisz dane i szukane.       Dane:                        Szukane:
                                           T = 20 °C                    m  = ?
                                                                          w
                                           V  = 1 l                     m  = ?
                                             w
                                                                          s
                                                   g
                                           d  = 1  cm 3
                                            w
          2.  Wyszukaj na wykresie         Z wykresu rozpuszczalności wynika, że w temperaturze 20 °C możemy
             rozpuszczalności              maksymalnie rozpuścić 36 g chlorku sodu w 100 g wody.
             chlorek sodu, odszukaj
             oś z temperaturami.
             Następnie odczytaj masę
             substancji, jaka się w tej
             temperaturze rozpuszcza
             w 100 g wody.

          3.  Zamień jednostki, jeśli      Temperatura w treści zadania i na wykresie rozpuszczalności podana jest
             to konieczne.                 w °C. Masa podana jest w gramach, a objętość wody – w litrach. Zamieńmy
                                                     3
                                           litry na cm .
                                           1 l = 1000 cm 3

          4.  Podaj wzór niezbędny         Aby obliczyć masę wody, musimy przekształcić wzór na gęstość: d  =  m w
             do obliczeń.                  Po przekształceniu otrzymujemy: m  = d  ∙ V w               w   V w
                                                                                w
                                                                            w
          5. Przystąp do obliczania.       Obliczamy masę wody:
                                           m  = 1   g   ∙ 1000 cm
                                                               3
                                             w    cm 3
                                           m  = 1000 g
                                             w
                                           Obliczamy masę chlorku sodu, korzystając z proporcji:
                                           36 g chlorku sodu — 100 g wody
                                                                      x — 1000 g wody
                                           36 g  =   100 g
                                            x     1000 g
                                               36 g ∙ 1000 g
                                           x =    100 g

                                           x = 360 g, zatem m  = 360 g
                                                             s
          6.  Napisz odpowiedź.            Odpowiedź: Aby przygotować solankę w temperaturze 20 °C, należy
                                           rozpuścić 360 g chlorku sodu w 1 l wody.





                                      182
   179   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189