Page 104 - geografia 7
P. 104

Pozaprzyrodnicze warunki rozwoju rolnictwa

                                            Klimat, gleby i ukształtowanie terenu stwarzają jedynie pewne możliwości
                                            – szanse na rozwój rolnictwa. Aby je właściwie wykorzystać, potrzebne są
                                            przemyślane działania człowieka, które nazywa się pozaprzyrodniczymi
                                            warunkami rozwoju rolnictwa. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich.
                                               Struktura wielkości gospodarstw. Wielkość gospodarstw ma bardzo
                                            duży wpływ na opłacalność produkcji rolnej. W polskich warunkach uzna-
        Hektar (ha) – to miara powierzchni   je się, że optymalna powierzchnia gospodarstwa to 25–50 ha lub więcej.
        używana w rolnictwie licząca 10 000 m   2  Tymczasem przeciętne gospodarstwo rolne w naszym kraju ma ok. 11 ha
        (kwadrat o boku 100 m).             (2021 r.). Ponadto pola należące do jednego gospodarza zwykle nie tworzą
                                            zwartego obszaru, tylko są porozrzucane w kilku miejscach. Rozdrobnienie
                                            gruntów utrudnia prace polowe (il. 3.4).







                                                                                                   Wielkość gospodarstw
                                                                                                       poniżej 5 ha
                                                                                                        5–19,9 ha
                                                                                                       20–49,9 ha
                                                                                                       powyżej 50 ha
                                            A                            B
        3.3    Małe gospodarstwa            3.4    Struktura gospodarstw w Polsce (A) i w Unii Europejskiej (B)
        rolne często produkują żywność
        ekologiczną i zajmują się              Szansą na wzrost opłacalności produkcji w małych gospodarstwach jest
        agroturystyką                       np. wytwarzanie żywności ekologicznej (il. 3.3). Większe nakłady pracy
                                            i stosowanie naturalnych środków ochrony roślin, zamiast chemicznych, po-
                                            zwalają wyprodukować zdrowszą żywność. Jej cena na rynku jest wyższa od
                                            tej produkowanej na skalę przemysłową. Źródłem dochodu dla niewielkich
                                            gospodarstw może być również agroturystyka, czyli zapewnienie w gospo-
                                            darstwie rolnym turystom noclegu, wyżywienia i lokalnych atrakcji.

                                               Nawożenie i środki ochrony roślin. W niektórych regionach Polski,
                                            np. na Kujawach, uprawa roślin odbywa się od ponad 1000 lat, a mimo to,
                                            dzięki  odpowiedniemu  nawożeniu,  gleby  są  tam  nadal  bardzo  urodzajne.
                                            W naszym kraju zużywa się ok. 130 kg nawozów mineralnych (sztucznych)
                                            na 1 ha użytków rolnych (il. 3.5). Zużycie nawozów mineralnych jest mniejsze
                                            niż w krajach Europy Zachodniej (np. w Holandii 170 kg na 1 ha), gdzie

        3.5    Pola nawozi się przede       zużycie tych środków rosło, ale ostatnio ta tendencja została zahamowana.
        wszystkim nawozami mineralnymi:     Powodem tego jest przykładanie większej wagi do jakości żywności. Obecnie
        azotowymi, potasowymi oraz          są bardziej doceniane nawozy naturalne, głównie obornik zwierzęcy (w Pol-
        wapniowymi                          sce zużywa się go ok. 40 kg na 1 ha użytków rolnych). Aby powstał obornik,

                                            zwierzęta muszą być jednak trzymane w chowie ściółkowym, czyli na słomie
                                            lub trocinach – tak jest np. w gospodarstwach ekologicznych.

                                      102



                                                                                                              28.11.2022   21:32:08
   1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd   102
   1128_883352 _geografia_kl7_LIFT_DRUK.indd   102                                                            28.11.2022   21:32:08
   99   100   101   102   103   104   105   106   107   108   109