Page 105 - geografia 8
P. 105

Położenie geografi czne Afryki decyduje o symetrycznym względem równika ułożeniu stref klimatycznych, roślinnych
              i glebowych.
               Czynniki astrefowe – ukształtowanie powierzchni, odziaływanie oceanów i prądów morskich – wpływają
              na powstawanie w niektórych miejscach krajobrazów innych niż wynikałoby to z położenia w danej strefi e
              (np. wieloletni śnieg i lodowiec na Kilimandżaro).
              W strefi e równikowej tworzą się niże baryczne. Gorące
              i wilgotne powietrze wznosi się i ochładza, para wodna
              ulega skropleniu, powstają chmury i prawie codzienne pada
              deszcz. W strefach zwrotnikowych tworzą się wyże baryczne.
              Tam gorące i suche powietrze osiada. Jest bezchmurnie,                     pasaty        pasaty
              gorąco i sucho. Na skutek stałej różnicy ciśnienia                    W             N            W
              atmosferycznego od strefy zwrotnikowej (strefy wyżów)               zwrotnik      równik       zwrotnik
              do równikowej (strefy niżów) wieją stałe, ciepłe wiatry – pasaty.   Raka                    Koziorożca
               Afryka jest kontynentem bardzo różnorodnym – kulturowo i gospodarczo. Większość tamtejszych państw
              cechuje się niskim poziomem rozwoju społecznego i dominacją rolnictwa w gospodarce. Przemysł opiera się
              w dużej części na wydobyciu surowców mineralnych – przeznaczonych głównie na eksport. Usługi, z wyjątkiem
              telekomunikacyjnych i bankowych, mają małe znaczenie. Duży wpływ na gospodarki poszczególnych
              afrykańskich państw ma ich kolonialna przeszłość. W niektórych państwach ważną gałęzią jest turystyka.

               Rolnictwo żarowo-odłogowe polega na wypalaniu naturalnej roślinności i uprawie powstałego w ten sposób pola
              przez kilka lat. Kiedy gleba traci substancje odżywcze i staje się jałowa, uprawy są przenoszone w nowe miejsca.
              Produkcja rolna z tego rodzaju upraw jest przeznaczana głównie na własne potrzeby.

               Rolnictwo plantacyjne to uprawa jednego gatunku rośliny na dużym obszarze. Do obsługi plantacji zatrudnia się
              wielu pracowników. Zwykle osiągane są wysokie plony. Są one przeznaczane na sprzedaż i zapewniają znaczne zyski.
              Wieloletnia uprawa tej samej rośliny może doprowadzić do wyjałowienia gleb i pojawienia się szkodników upraw.

               Wybrane regiony Afryki
              Kenia. Turystyka jest ważną częścią gospodarki, dostarcza
              państwu ok. 10% PKB. Turystów przyciągają walory
              przyrodnicze (np. krajobraz sawanny, możliwość obserwacji
              zwierząt w ich naturalnym środowisku, plaże, ciepły klimat)
              i kulturowe (elementy tradycyjnego sposobu życia lokalnych
              plemion, np. Masajów). Na ruch turystyczny wpływa sytuacja
              polityczna – szczególnie zagrożenie terroryzmem.                S
                                                                                    a
              Sahel. W strefi e Sahelu panują trudne warunki klimatyczne                  h     e     l
              i glebowe. Dodatkowo wzrost liczby ludności oraz związane                                   ETIOPIA
              z tym zbyt intensywne uprawy rolnicze na słabych glebach,
              zwiększenie liczby pogłowia bydła czy wycinanie drzew,                                     KENIA
              a także zmiany klimatyczne przyczyniają się do pustynnienia
              obszaru. Obecnie są podejmowane próby zatrzymania
              i odwrócenia tego procesu, np. poprzez sadzenie drzew
              i tworzenie systemów nawadniania.
              Etiopia. Na wielu obszarach Afryki, m.in. w Etiopii, klimat
              i gleby nie sprzyjają rolnictwu. Wysoki przyrost naturalny,
              migracje ludności, napięcia i konflikty zbrojne hamują rozwój
              gospodarczy. Dotkliwymi problemami są ubóstwo i klęski
              głodu. Po raz pierwszy uwagę społeczności międzynarodowej
              na głód w Afryce zwróciła klęska w Etiopii w 1985 r. W 2019 r.
              w ośmiu państwach notuje się alarmujący i krytyczny stan
              głodu (m.in. w Republice Środkowoafrykańskiej i w Czadzie).

                                                                                   103



                                                                                                              02.07.2021   14:51:00
   0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd   103
   0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd   103                                                                 02.07.2021   14:51:00
   100   101   102   103   104   105   106   107   108   109   110