Page 100 - geografia 8
P. 100

Tab. 2.4    Pozycja na liście       Rolnictwo
        światowej produkcji wybranych
        płodów rolnych (w 2019 r.)          Mimo że większość obszarów w Afryce ma niekorzystne warunki glebowe
                                            i klimat niesprzyjający rolnictwu, to właśnie ten sektor jest podstawą gospo-

            Produkt      Kraj (pozycja)     darki wielu państw tego kontynentu. Wytwarza on średnio 30% PKB, a utrzy-
                                            muje się z niego ponad 60% ludności. Największe zatrudnienie w rolnictwie
         fasola         Tanzania (5.)
                                            (powyżej 80%, np. w Burundi i Czadzie) odnotowuje się w państwach, które
         kakao          Wybrzeże Kości      mają małe zasoby surowców mineralnych, a także w tych, których fundusze
                        Słoniowej (1.)      nie pozwalają na inwestycje w miejsca pracy w pozostałych sektorach gospo-
         kawa           Etiopia (5.)        darki – w przemyśle i usługach.
                                               Przeważa tradycyjne rolnictwo o małej produktywności (duże nakła-
         kwiaty cięte   Kenia (4.)
                                            dy pracy, niskie plony i produkcja zwierzęca), które nie zaspakaja potrzeb
         mandarynka     Maroko (4.)         mieszkańców, co niejednokrotnie prowadzi do głodu (patrz temat 2.5). Poza

         masło shea     Nigeria (1.)        nielicznymi obszarami w Afryce prowadzi się tradycyjne rolnictwo w dużej
                                            mierze  uzależnione  od  warunków  klimatycznych,  np.  żarowo-odłogowe
         oliwki         Maroko (3.)
                                            (m.in. w Afryce Zachodniej, il. 2.54), czy  koczowniczy chów zwierząt
         pieprz czarny  Etiopia (4.)        (m.in. strefa Sahelu). Wraz ze wzrostem zaludnienia takie rolnictwo prowadzi
         sezam          Sudan (1.)          do niekorzystnych zmian w środowisku, np. pustynnienia. W wielu krajach
                                            podejmowane są działania służące zwiększeniu efektywności tego sektora go-
         sorgo          Nigeria (2.)
                                            spodarki (patrz temat 2.3).
                                               Jako  dodatkowy  czynnik  ograniczający  rozwój  rolnictwa  wskazuje  się
                                            układ globalnego rynku, w którym bogate państwa stosują dopłaty dla swo-
                                            ich rolników. Przez to produkcja rolna krajów biedniejszych jest nieopłacal-
                                            na – zarówno na eksport, jak i na własny rynek. Problemy te pogłębia słaby
                                            rozwój przemysłu przetwórczego. W efekcie wiele afrykańskich państw musi
                                            sprowadzać produkty spożywcze, które mogłyby pochodzić z lokalnej
                                            produkcji (il. 2.55). Z drugiej strony niektóre kraje kontynentu należą do naj-
                                            większych na świecie eksporterów określonych płodów rolnych (tab. 2.4).

























        2.54    Zatrudnienie w rolnictwie w krajach Afryki jest duże.   2.55    Mięso kurczaka wyprodukowane w Mozambiku
        Szacuje się, że wśród osób pracujących w rolnictwie kobiety   na lokalnym rynku jest o 30% droższe niż importowane
        stanowią od 24% (w Nigerii) do 56% (w Ugandzie)       z Europy lub Stanów Zjednoczonych

                                       98



                                                                                                              02.07.2021   14:50:56
   0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd   98                                                                  02.07.2021   14:50:56
   0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd   98
   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105