Page 100 - geografia 8
P. 100
Tab. 2.4 Pozycja na liście Rolnictwo
światowej produkcji wybranych
płodów rolnych (w 2019 r.) Mimo że większość obszarów w Afryce ma niekorzystne warunki glebowe
i klimat niesprzyjający rolnictwu, to właśnie ten sektor jest podstawą gospo-
Produkt Kraj (pozycja) darki wielu państw tego kontynentu. Wytwarza on średnio 30% PKB, a utrzy-
muje się z niego ponad 60% ludności. Największe zatrudnienie w rolnictwie
fasola Tanzania (5.)
(powyżej 80%, np. w Burundi i Czadzie) odnotowuje się w państwach, które
kakao Wybrzeże Kości mają małe zasoby surowców mineralnych, a także w tych, których fundusze
Słoniowej (1.) nie pozwalają na inwestycje w miejsca pracy w pozostałych sektorach gospo-
kawa Etiopia (5.) darki – w przemyśle i usługach.
Przeważa tradycyjne rolnictwo o małej produktywności (duże nakła-
kwiaty cięte Kenia (4.)
dy pracy, niskie plony i produkcja zwierzęca), które nie zaspakaja potrzeb
mandarynka Maroko (4.) mieszkańców, co niejednokrotnie prowadzi do głodu (patrz temat 2.5). Poza
masło shea Nigeria (1.) nielicznymi obszarami w Afryce prowadzi się tradycyjne rolnictwo w dużej
mierze uzależnione od warunków klimatycznych, np. żarowo-odłogowe
oliwki Maroko (3.)
(m.in. w Afryce Zachodniej, il. 2.54), czy koczowniczy chów zwierząt
pieprz czarny Etiopia (4.) (m.in. strefa Sahelu). Wraz ze wzrostem zaludnienia takie rolnictwo prowadzi
sezam Sudan (1.) do niekorzystnych zmian w środowisku, np. pustynnienia. W wielu krajach
podejmowane są działania służące zwiększeniu efektywności tego sektora go-
sorgo Nigeria (2.)
spodarki (patrz temat 2.3).
Jako dodatkowy czynnik ograniczający rozwój rolnictwa wskazuje się
układ globalnego rynku, w którym bogate państwa stosują dopłaty dla swo-
ich rolników. Przez to produkcja rolna krajów biedniejszych jest nieopłacal-
na – zarówno na eksport, jak i na własny rynek. Problemy te pogłębia słaby
rozwój przemysłu przetwórczego. W efekcie wiele afrykańskich państw musi
sprowadzać produkty spożywcze, które mogłyby pochodzić z lokalnej
produkcji (il. 2.55). Z drugiej strony niektóre kraje kontynentu należą do naj-
większych na świecie eksporterów określonych płodów rolnych (tab. 2.4).
2.54 Zatrudnienie w rolnictwie w krajach Afryki jest duże. 2.55 Mięso kurczaka wyprodukowane w Mozambiku
Szacuje się, że wśród osób pracujących w rolnictwie kobiety na lokalnym rynku jest o 30% droższe niż importowane
stanowią od 24% (w Nigerii) do 56% (w Ugandzie) z Europy lub Stanów Zjednoczonych
98
02.07.2021 14:50:56
0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd 98 02.07.2021 14:50:56
0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd 98