Page 84 - geografia 8
P. 84
2.4 Przyczyny i skutki niedożywienia ludności Afryki na przykładzie Etiopii
Podejmij temat z Czym według ciebie jest głód?
z Co można zrobić, by w dobie globalnej nadprodukcji żywności ludzie nie
umierali z głodu?
Czym jest głód?
Człowiek potrzebuje przyjmować pożywienie w ilości i proporcjach niezbęd-
nych do sprawnego funkcjonowania organizmu. Zapotrzebowanie na nie wraz
zawartymi w nim składnikami odżywczymi jest różne i zależy od wielu czyn-
ników, np. szerokości geografi cznej, wieku, trybu życia. Jednorazowe uczucie
łaknienia, które odczuwamy, gdy mamy dłuższą przerwę między posiłkami,
nie spowoduje, że w bilansie tygodnia lub miesiąca nasz organizm otrzyma za
mało substancji odżywczych. Aby rozumieć problemy wynikające z nieodpo-
wiedniego lub niewystarczającego odżywiania, defi niuje się trzy pojęcia.
• Niedożywienie – regularne spożywanie pokarmów o mniejszej warto-
ści kalorycznej, niż wynosi zapotrzebowanie organizmu; może prowadzić
do obniżenia masy ciała i utraty sił, lecz bezpośrednio nie prowadzi do
śmierci.
• Głód – długotrwałe ograniczenie lub pozbawienie pożywienia; powoduje
utratę sił i masy ciała, aż do wycieńczenia organizmu, a w skrajnych przy-
padkach prowadzi do śmierci.
• Głód utajony – spożywanie pożywienia o odpowiedniej ilości kalorii, ale
pozbawionego niektórych niezbędnych składników odżywczych; w konse-
kwencji prowadzi do różnych chorób.
Kiedy porównamy udział osób głodujących w populacji świata w prze-
szłości i obecnie, widzimy, że głód występuje rzadziej niż kiedyś. Ludzkość po-
trafi produkować i przechowywać pożywienie w ilościach przewyższających
jej potrzeby. Ilość zmarnowanej żywności w krajach wysoko rozwiniętych jest
prawie równa całej produkcji rolnej Afryki. Nie zmienia to faktu, że ok. 11%
ludzi na Ziemi cierpi z powodu głodu. Ponadto duży wzrost demografi czny
2.32 W dokumentach sprawia, że liczba osób głodujących na świecie wzrasta. W 2018 r. szacowano,
uchwalanych przez Organizację że wynosiła ona 821 mln. Uznaje się, że jest to problem globalny, z którym
Narodów Zjednoczonych do należy walczyć na poziomie międzynarodowym (il. 2.32). W Afryce zjawisko
spraw Wyżywienia i Rolnictwa
(FAO) stosuje się pojęcie głodu – zarówno pod względem odsetka ludności, jak i liczby osób głodują-
prawa do żywności, które jest cych – jest silniejsze niż na pozostałych kontynentach (il. 2.33).
powiązane z godnością człowieka Mimo że w ostatnich latach odsetek głodujących na świecie zmalał, to prze-
i jego pozostałymi prawami. widuje się, że w miarę postępowania globalnych zmian klimatycznych, może
Za przestrzeganie tego prawa
ponosi odpowiedzialność cała znowu zacząć rosnąć. Wśród państw najbardziej narażonych na te zmiany
społeczność międzynarodowa większość leży w Afryce.
82
02.07.2021 14:50:03
0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd 82 02.07.2021 14:50:03
0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd 82