Page 84 - geografia 8
P. 84

2.4      Przyczyny i skutki niedożywienia ludności Afryki na przykładzie Etiopii




        Podejmij temat                      z    Czym według ciebie jest głód?
                                            z    Co można zrobić, by w dobie globalnej nadprodukcji żywności ludzie nie
                                                 umierali z głodu?





                                            Czym jest głód?

                                            Człowiek potrzebuje przyjmować pożywienie w ilości i proporcjach niezbęd-
                                            nych do sprawnego funkcjonowania organizmu. Zapotrzebowanie na nie wraz
                                            zawartymi w nim składnikami odżywczymi jest różne i zależy od wielu czyn-
                                            ników, np. szerokości geografi cznej, wieku, trybu życia. Jednorazowe uczucie
                                            łaknienia, które odczuwamy, gdy mamy dłuższą przerwę między posiłkami,
                                            nie spowoduje, że w bilansie tygodnia lub miesiąca nasz organizm otrzyma za
                                            mało substancji odżywczych. Aby rozumieć problemy wynikające z nieodpo-
                                            wiedniego lub niewystarczającego odżywiania, defi niuje się trzy pojęcia.
                                            •  Niedożywienie – regularne spożywanie pokarmów o mniejszej warto-
                                               ści kalorycznej, niż wynosi zapotrzebowanie organizmu; może prowadzić
                                               do obniżenia masy ciała i utraty sił, lecz bezpośrednio nie prowadzi do
                                               śmierci.
                                            •  Głód – długotrwałe ograniczenie lub pozbawienie pożywienia; powoduje
                                               utratę sił i masy ciała, aż do wycieńczenia organizmu, a w skrajnych przy-
                                               padkach prowadzi do śmierci.
                                            •  Głód utajony – spożywanie pożywienia o odpowiedniej ilości kalorii, ale
                                               pozbawionego niektórych niezbędnych składników odżywczych; w konse-
                                               kwencji prowadzi  do różnych chorób.
                                               Kiedy porównamy udział osób głodujących w populacji świata w prze-
                                            szłości i obecnie, widzimy, że głód występuje rzadziej niż kiedyś. Ludzkość po-
                                            trafi  produkować i przechowywać pożywienie w ilościach przewyższających
                                            jej potrzeby. Ilość zmarnowanej żywności w krajach wysoko rozwiniętych jest
                                            prawie równa całej produkcji rolnej Afryki. Nie zmienia to faktu, że ok. 11%
                                            ludzi na Ziemi cierpi z powodu głodu. Ponadto duży wzrost demografi czny
        2.32    W dokumentach               sprawia, że liczba osób głodujących na świecie wzrasta. W 2018 r. szacowano,
        uchwalanych przez Organizację       że wynosiła ona 821 mln. Uznaje się, że jest to problem globalny, z którym
        Narodów Zjednoczonych do            należy walczyć na poziomie międzynarodowym (il. 2.32). W Afryce zjawisko
        spraw Wyżywienia i Rolnictwa
        (FAO) stosuje się pojęcie           głodu – zarówno pod względem odsetka ludności, jak i liczby osób głodują-
        prawa do żywności, które jest       cych – jest silniejsze niż na pozostałych kontynentach (il. 2.33).
        powiązane z godnością człowieka        Mimo że w ostatnich latach odsetek głodujących na świecie zmalał, to prze-
        i jego pozostałymi prawami.         widuje się, że w miarę postępowania globalnych zmian klimatycznych, może
        Za przestrzeganie tego prawa
        ponosi odpowiedzialność cała        znowu zacząć rosnąć. Wśród państw najbardziej narażonych na te zmiany
        społeczność międzynarodowa          większość leży w Afryce.

                                       82



                                                                                                              02.07.2021   14:50:03
   0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd   82                                                                  02.07.2021   14:50:03
   0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd   82
   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89