Page 79 - geografia 8
P. 79
Gospodarowanie w strefi e Sahelu
Warunki naturalne Sahelu spowodowały, że dużo większe znaczenie ma tutaj
wypas bydła niż uprawa roli. Tradycyjnie w porze suchej wypas odbywał się
na wilgotniejszych terenach na południu, a w porze deszczowej – na północy.
Pozwalało to na regenerację roślinności i wzbogacenie diety zwierząt. Wzrost
liczby ludności, ustanowienie granic państwowych, a także ocieplanie klimatu
i wieloletnie susze spowodowały zmiany (il. 2.26) w sposobie gospodarowania,
które prowadzą do pustynnienia strefy Sahelu. Zjawisko to najwyraźniej
widać w północnej części tego obszaru, gdzie gleba najszybciej się wyjaławia,
a piaski są wwiewane z sąsiadującej z Sahelem Sahary. W rezultacie zmniej-
sza się powierzchnia terenów przydatnych do uprawy i wypasu.
1A Intensywne 2 Degradacja
uprawy gleby
na słabych
glebach dla • zmniejszenie ilości
zaspokojenia substancji organicznych
potrzeb
żywieniowych • obniżenie zdolności do
magazynowania wody
(erozja pod wpływem
wiatru i ulewnego deszczu)
• obniżenie zdolności
magazynowania
Zwiększenie dwutlenku węgla (udział
1B pogłowia w ociepleniu klimatu)
bydła
dla
zaspokojenia
potrzeb
żywieniowych
Wycinanie
1C drzew 3 Pustynnienie
na potrzeby
uprawy i w celu
pozyskania
drewna (na
opał, do budowy
domostw)
2.26 Przykłady działań w gospodarowaniu i ich wpływ na stan gleb i pustynnienie terenu
77
02.07.2021 14:49:55
0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd 77
0702_881426 _geografia_kl8_DRUK.indd 77 02.07.2021 14:49:55