Page 99 - 890694_GWK_podrecznik_kl3_cz 3_2019
P. 99

120. Malowane misy i dzbanki





            Garncarstwo


                Gliniane garnki, dzbany i misy

            to naczynia, które przez wiele stuleci
            służyły gospodyniom do gotowania
            i przechowywania potraw, a także
            do podawania ich na stół. Z czasem
            zaczęto używać garnków metalowych
            i porcelanowej zastawy stołowej,

            wytwarzanej najpierw w warsztatach,
            a potem w fabrykach. Glinianych
            naczyń najdłużej używano na wsi.
            Tam też przetrwały do naszych czasów

            ostatnie pracownie garncarskie.




                Zawód garncarza nie jest łatwy. Najwięcej czasu i pracy wymaga
            przygotowanie gliny. Najpierw trzeba ją wydobyć, potem musi ona
            przemarznąć. Następnie trzeba oczyścić ją z kamyków i korzeni, aby garnki

            nie strzelały w piecu — czyli żeby nie robiły się w nich dziury. Kolejna
            czynność to wyrabianie gliny, aby stała się miękka i plastyczna. W czasach,
                         kiedy na gliniane naczynia było wielkie zapotrzebowanie, wyrabiało
                              się jej bardzo dużo, a garncarze deptali ją bosymi nogami.

                                  Kiedy glina jest gotowa, garncarz przystępuje do toczenia
                                  naczyń. Służy do tego proste i pomysłowe urządzenie —
                                   koło garncarskie. Składa się ono z dwóch drewnianych
                                    tarcz, mniejszej na górze i większej na dole, połączonych
                                     osią. Rzemieślnik wprawia urządzenie w ruch, popychając
                                     nogą dolne koło. Wtedy jednocześnie obraca się koło

                                     górne, a na nim — porcja gliny, z której garncarz modeluje
                                    zaplanowany kształt naczynia. Gotowe naczynia muszą
                                   dobrze wyschnąć, a potem wypala się je w specjalnym piecu,
                                  w bardzo wysokiej temperaturze. Po wypaleniu naczynia

                              mają kolor rudobrązowy, szary lub biały, bo takie są barwy
                         gliny. Skąd się więc biorą naczynia zielone i niebieskie? Kolory te
            można uzyskać, jeżeli garnki pokryje się specjalną polewą — szkliwem, które
            po wypaleniu nadaje ceramice piękny kolor i błyszczącą, śliską powierzchnię.




                                                                                                          97
   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104