Page 6 - 890695_GWK_podrecznik_kl3_cz 4_2019
P. 6
Mikroorganizmy
Ogromne znaczenie dla człowieka i rozwoju nauk przyrodniczych miało
wynalezienie w XVII wieku mikroskopu. Dzięki temu urządzeniu można było
obserwować mnóstwo drobniutkich, niewidzialnych gołym okiem żyjątek
— mikroorganizmów, do których należą bakterie, wirusy, a także niektóre
grzyby.
Mikroorganizmy, nazywane również drobnoustrojami, spełniają bardzo
ważną funkcję w przyrodzie. Rozkładając szczątki roślinne i zwierzęce, sprawiają,
że naszej planety nie pokrywa warstwa martwych organizmów. Człowiek także
wykorzystuje bakterie. Używa ich m.in. do produkcji sera, kefirów, jogurtów, octu.
Zgorzel gazowa Lactobacillus bulgaricus Lactobacillus casei
(bakteria gnilna) (bakteria fermentacyjna) (bakteria fermentacyjna)
Nie wszystkie mikroorganizmy są jednak pożyteczne. Niektóre drobnoustroje
dostają się do organizmu człowieka i wywołują różne choroby.
Gronkowiec złocisty Bakteria salmonelli Laseczka tężca
4